FLASH MODE: Цветът на времето – Very Peri за късмет, трансформация и интуиция

Носете актуалния нюанс за 2022 във всякакви форми, за да предизвикате новото начало

Преминаване през трансформация, различен поглед към света, улавяне на духа на новото, насърчаване на смелото творчество и въображението – накратко с това ще бъде изпълнена 2022 година, ако решите да я носите в „само цвят лилав“, както пееше Ирина Флорин или както е модерно тази година – в цвят Very Peri.

Цветовете и тяхната енергия,

пренесена върху живота ни, се оказаха цяла наука, а години като последните 2 определено наложиха ритуалите за късмет и трансформация. И защо не? Особено, ако ще сме в крак с модата, носейки официалния цвят на 2022, в който ще бъдат и голяма част от модните предложения. Независимо дали ще блеснете в нюанса в рокля, палто, обувки или пък ще предпочетете да заложите на аксесоарите и да вземете чанта в цвят Very Peri – ще сте в тренда, уверяват дизайнерите.

Цветът на годината е символ на трансформацията.

Чанта в цвят лилав е сред най-популярните предложения за модерна визия през 2022. Снимка: LPoint.bg

Отворени към нова визия за живот

Eкспертите от американския Институт за цветовете Pantone Color Institute определиха главния цвят за 2022 г. и му дадоха името Very Peri – „динамичен тюркоазено син нюанс с виолетово червен подтекст, съчетаващ верността и постоянството на синьото с енергията и вълнението на червеното“. Защо обаче точно този нюанс?

Според създателите му Very Peri ни помага да прегърнем променения пейзаж от възможности, излизайки от пандемията и отваряйки ни към нова визия, докато пренаписваме животи. „PANTONE 17-3938 Very Peri поставя бъдещето пред нас в нова светлина“, се казва в публикацията на сайта на института.

„Това е толкова

приятен за гледане цвят

и предизвиква прекрасно усещане за мир и щастие. Тази атмосфера е толкова необходима, за да ни насочи към 22-ра с малко оптимизъм“, казват специалистите по цветове. Цветът е символ на глобалния дух на момента и на прехода, през който преминаваме. На връщането на вълнението в живота ни. Излизайки от изолация, стандартите ни се променят, а физическият и дигиталният ни живот се сливат по нов начин. Символът на иновациите. Фантазията, от която имаме нужда, за да излезем от 2-годишния ступор. Интуицията към новото. Балсамът, който може да ни поправи и излекува от духовната карантина, внасяйки малко „шум“ в ежедневието ни. Отивайки още по-далеч, Very Peri е цвят, който предизвиква спомени и вечна любов, което може да ни помогне в отношенията. Това са само част от отговорите на психолозите за значението и влиянието на цвета на 2022.

Снимка: Instagram Pantone Color Institute

Аз съм само цвят лилав

Цветът на 2022 вече шества по червените килими, по подиумите на лъскавите събития и по тези на ежедневието. За кратко време лилавото превзе моделите на Оскар Де Ла Рента и Майкъл Корс. Известната с ексцентричния си, но безпогрешен вкус Лейди Гага се появи на премиерата на филма „Къщата на Гучи“ във Very Peri рокля.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис в цвета на трансформацията още преди да нашуми.

Наблюдателни пък напомниха, че цветът на трансформацията е бил сензацията и  на встъпването в длъжност на първата жена вицепрезидент на САЩ – Камала Харис, която се появи в палто Very Peri още преди година.

Periwinkle – римляните вярвали, че ще ви харесват, ако го носите

Атрактивното и лесно запомнящо Very Peri се асоциира с Periwinkle – американската дума за билката с лилави цветове, позната у нас като Зеленика или Самодивско цвете. Това е първото цъфтящо пролетно цвете, но освен това в него има мощни химични вещества с многостранни лечебни свойства, познати от хилядолетия.

Зелениката помага за подобряване на паметта и дори крие надежди за лек срещу Алцхаймер, понижава кръвното налягане, действа кръвоспиращо, помага за по-добро зрение, помага и за по-добро настроение, лекува главовоболие и замайване.

Римляните вярвали, че носенето на зеленика със себе си може да накара хората да ви харесват, където и да отидете, и че това може също да ви позволи да станете проспериращи. Във Франция зелениката е символ на приятелство. В миналото билката е смятана за мощно магическо растение. Едно от английските му наименования дори е „виолетка на магьосника“. Хората вярвали, че Periwinkle пази от зли сили. Някои дори обкичвали портите си с растението, за да не влязат вътре злини.

- реклама -