Марадона, фланелка 1986

Фланелката на Марадона от мача с Англия през 1986-а не се продава

Фланелката на Диего Армандо Марадона от знаменития четвъртфинал на Мондиал 1986 с Англия не се продава. Това обяви халфът Стив Ходж пред радио БиБиСи Нотингам.

Веднага след смъртта на Диего се появиха информации, че екипът е за продан. В някои дори имаше цена – $2,5 млн. Според Ходж обаче това са „неуважителни фалшиви новини“. Именно той смени фланелката си с Марадона на стадион „Ацтека“ в Мексико Сити. Сега тя е на показ в националния футболен музей в Манчестър.

„Имам фланелката от 34 години и нито веднъж не съм искал да я продам. Харесвам я – тя има невероятна сантиментална стойност. Постоянно ми звънят хора – и на вратата, и по телефона. От всевъзможни телевизии и вестници от цял свят. Последните дни са кошмар. Да не говорим за статиите, че искам да забогатея от нея. Това са абсолютно неуважителни измислици. Фланелката не е за продан“, заяви 58-годишният Ходж.

Диего вкара и двата гола за Аржентина при успеха с 2:1 над Англия. Първият е Ръката на Господ, вторият – фантастичната солова акция, започнала от собствената половина.

„Да, заболя ни през 1986-а и още ни боли. Но той е уважаван по цялото земно кълбо, защото беше гениален. Този мач никога няма да бъде забравен. Но аз никога не съм го винил за гола с ръка. Нито веднъж. Да, нечестен е, но хората, които играят футбол, знаят, че понякога се пробват такива неща. Той рискува в много напечен мач. Тиери Анри също го направи преди години и му се размина. Залогът беше огромен – та през 80-та години страните ни водиха война“, заяви Ходж.

Ходж: Марадона беше смел като лъв

Именно той е и човекът, който връща назад топката във въздуха към Питър Шилтън. „Пасът си беше ок. Мислех, че Питър ще излезе и ще улови топката. Диего обаче изскочи от нищото. Скочи много смело – не му пукаше. Но той принципно беше много смел, смел като лъв. Счупваха от ритане където и да играеше, а той продължаваше“, добави Ходж.

Според него е било невъзможно Марадона да бъде спрян при втория гол. „Гоних го през цялото време и не го настигнах. Това, което правеше беше гениално. И нямаше как да го надбягам. Вече беше минал час от мача, играехме на висока надморска височина, просто нямах никакъв въздух в дробовете“, обясни Ходж.

- реклама -