Физик и математик в битка да оглавят Българската академия на науките – ВИДЕО

Започна изборът на нов председател на Българската академия на науките.

Да наследят поста на акад. Стефан Воденичаров за следващите четири години претендират проф. Николай Милошев и акад. Юлиан Ревалски.

Проф. Николай Милошев

5185908

„След като съм тук очаквам да победя, разбира се. Предполагам, че и колегата ми също. В крайна сметка, нека по-добрият победи“, заяви проф. Николай Милошев, който през 2013 беше служебен министър на образованието и науката. Според него много неща трябва да се променят, не само в Академията, но трябва да се промени и отношението към БАН.

Акад. Юлиан Ревалски

5185914

От своя страна акад. Юлиан Ревалски изтъкна, че основният акцент в неговата програма е запазване и по-нататъшно устойчиво развитие на научния потенциал в БАН, който е най-ценният продукт на Академията.

„Първите стъпки са свързани с недофинансирането на Академията, свързани с публичното и непубличното финансиране. Става въпрос не само за заплатите на служителите и научните работници в Академията, а за подобряване на условията на труд като цяло, поддържането на инфраструктурата и осигуряване на устойчиво развитие на научните изследвания. Това е един цялостен и сложен въпрос, свързан с финансирането на науката”, категоричен е акад. Ревалски.

Концепциите на двамата учени за бъдещето на БАН вижте във видеото:

- реклама -