Фитнес за най-малките! Може ли бебета да тренират гимнастика – СНИМКИ/ВИДЕО

Десетки малки палавници спортуват и се учат на дисциплина и общуване с връстници под ръководството на Мартин Петров и неговия екип. Според специалистите децата учат най-лесно, докато се забавляват. 

Как се провеждат занятията в модерната столична зала и по какво тя се различава от останалите, за Flashnews разказва собственикът Мартин Петров.

FN: Г-н Петров, каква програма предлагате за малките гимнастици в The Little Gym Sofia?

От април месец сме на пазара в България. Програмата The Little Gym е на над 40 години и има над 400 клуба по света. Аз имах честта и отговорността да я доведа в страната ни. Програмата е за деца от 4 месеца до 12 години, но засега минималната граница при нас е 10 месеца. Базира се на гимнастически упражнения в съчетание с игри, музика и английски език, тъй като част от заниманията се провеждат на английски. Развива децата в три направления – едното е физическо – развиване на двигателни умения и моториката на децата; второто подпомага развитието на мозъка – особено при по-малките; третото са социалните умения.

Всички тези неща са съчетани в специално разработена програма по учебен план – разработен урок по урок, като за всяка седмица има нова тема. Децата учат под формата на много игри и забавления. Това става в една неконкурентна среда, което е уникалното на тази програма. При нас всяко дете може да изпита успех. Ние ги стимулираме да дадат най-доброто от себе си, без да се конкурират с други деца.

Макар че е групово заниманието, че инструкторите отделят индивидуално внимание на всяко едно от децата. При изпълнението на елементите има повтаряемост и придобиване на рутина, които дисциплинират децата. Показват им как да работят в група, как да си изчакват реда.

FN: Каква е продължителността на курса?

Детето може да се запише и да посещава центъра до 12 години. Нашата учебна година съвпада с учебната година на училищата – от септември до края на юни. Заниманията са веднъж в седмицата. За по-големите те продължават един час, а за бебетата – 45 минути. Като тези за най-малките са класове „родител-дете“. Те влизат заедно с родителите си. И учейки децата на определени умения, ние всъщност учим и родителите как да ги изпълняват правилно, как да помагат на децата да ги изпълняват така, че те да не се ударят.

FN: Как протичат заниманията?

Децата се въвеждат от инструктура, той обяснява правилата за безопасност, темата на занятията. Децата се представят и се запознават, като по този начин се учат да говорят пред публика. След това има загрявка под звуците на музика, написана за The Little Gym. На моменти музиката спира и един човек на английски казва какво трябва да правим.

Така децата правят връзка между английските думи и съответните движения. Освен това те изпълняват инструкция на някого, когото не виждат.

След това има една обща игра, а след това минаваме по нашите гимнастически станции. Те са три. Включват земна гимнастика, смесена успоредка, греда и други гимнастимески уреди, специално създадени за деца. Дело са на най-добрата марка в света, производител на гимнастически уреди. Те са доставили гимнастическото оборудване на олимпиадата в Рио миналата година.

Залата е обезопасена, има специално покритие – мек килим, който е пружиниращ и антибактериален. Има множесто уреди, които подпомагат децата да правят гимнастическите упражнения. И под формата на много игра децата учат. А когато се забавляват, те учат неусетно и то се получава много лесно. Като излязат, им светят очите.

FN: Центърът може ли да се посещава от деца със специални потребности?

Да. Ние много вярваме в това, че всички деца са добри, че имат нужда от повече развлечения. И затова отваряме вратите си за деца със специални нужди. Почти във всеки клас имаме по едно такова дете, като се стараем да го приобщим максимално до това, което правим. В най-честия случай майката или бащата влизат с него по време на заниманията, за да му помагат и да се чувстват по-комфортно.

- реклама -