Фирмите за чистота в София са глобени с 1,2 млн. лв. за половин година

Фирмите за чистота в София са глобени с 1,2 млн. лв. за половин година

Столичният инспекторат е увеличил 8 пъти обема на санкционната си дейност спрямо почистващи фирми за шестте месеца на годината в сравнение със същия период на 2023 г. За първите шест месеца те са ги глобили с 1 208 748 лв., а в предходния транспорт са били 145 422 лв.

„Чували сте ме да казвам, че тонът се задава отгоре.

Че правила и закони има, но трябва да се спазват. Оставям резултатите от нашата работа по контрола на правилата в София да говорят сами. Ето ги за първите шест месеца на годината“, написа във фейсбук кметът на Васил Терзиев.

3 пъти повече са санкции към физически и юридически лица за нарушения

на територията на цяла София. Съставени са 3100 акта за установяване на административни нарушения спрямо 1200 за същия период на 2023 г.

4 пъти пък е увеличението на постъпленията от наложените глоби с фиш,

които са в размер на 148 020 лв. спрямо 34 900 лв. за същия период на 2023 г.

Най-честите нарушения са нерегламентирано изхвърляне на отпадъци, смесване на различните видове отпадъци и замърсяване от строителни дейности, както и нерегламентирано горене на отпадъци на открито.

В денонощния Оперативен център на Столичния инспекторат са постъпили неспешни 17 317 бр.

сигнали от граждани и организации. По всички тях са предприети действия в координация с районните администрации и други отговорни институции или са наложени санкции. „Като част от усилията ни да поощряваме инициативи за облагородяването на нашия град Столичният инспекторат е участвал активно в организацията на доброволчески инициативи и кампании за почистване на

обществени терени в кв. „Филиповци“, в кв. „Факултета“, в кв. „Модерно предградие“, в ж.к. „Лагера“,

в кв. „Христо Ботев“, в с. Лозен, в с. Панчарево и е подпомагал районните администрации в кризисни ситуации. Ние продължаваме да повишаваме капацитета на Столичния инспекторат и да оптимизираме процесите и работата му, за да има все по-видими промени в средата и спазването на правилата в София.

Част от визията ни за управлението и развитието на Столичния инспекторат е работещите в него да получават достойно заплащане.

Наред с всичко, това е допълнителна мярка да не допускаме корупция. Направихме редица стъпки за повишаване нивото на работата на Инспектората. Качественото изпълнение на задачите и честността в процеса имат огромно отношение към качеството на живот в града.

 

- реклама -