Финландия безусловен основен доход експеримент

Финландия започва тестове за безусловен доход от 560 евро за всички граждани

Финландия  подобно на Швейцария иска да въведе основен/безусловен доход за всички граждани на страната. През следващата година ще тества проекта върху първите 2000 души, който ще получават пари от държавата всеки месец. Всеки месец те ще получават по 560 евро, който няма да се облагат с данъци.

Службата за социално осигуряване в страната ще отговаря за експеримента, който ще включва избрани на случаен принцип хора, които вече получават социални помощи , се казва в съобщение на властите, цитирано от британския в. „Индипендънт“.

Експериментът в детайли

За да се оцени ефекта от основния доход участниците в експеримента ще бъдат сравнени с контролна група, съобщават от министерството на здравеопазването и социалните грижи. Групата от 2000 души няма да включва хора, които получават помощи за напреднала възраст и студентски добавки.

Швейцарски опит

Подобна идея за основен доход, или отпускане на средства на всеки един гражданин, беше отхвърлена на референдум в Швейцария през юни тази година. Според предложението всеки швейцарец трябваше да получава месечно по 2500 швейцарски франка (2300 евро) и четвърт от тази сума за всяко дете.

Подобни предложения предизвикаха интерес и в страни като Канада и Холандия.

- реклама -