Финландия индекс на щасттие проучване

Финландия забрани влизането на неваксинирани чужденци

Финландия забрани влизането на чужденци, които не са ваксинирани срещу COVID-19. Мярката влезе в сила в 14 ч. по Гринуич (16 ч. българско време) днес, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Финландското министерство на вътрешните работи съобщи след правителствено заседание, че само отрицателен тест за коронавирус вече няма да е достатъчен за влизане в страната.

Чуждестранните пътници ще трябва да представят също така доказателство, че са напълно ваксинирани срещу COVID-19 или са изкарали причиняваното от новия коронавирус инфекциозно заболяване.

Мярката важи и за гражданите на останалите държави от Европейския съюз.

Изключение ще се прави само за чужденци, които не са навършили 16 години, или са от определени групи – с постоянно местожителство във Финландия, дипломати и други.

Миналата седмица финландското правителство обяви, че от днес ще изисква отрицателен тест за коронавирус от всички хора, влизащи в страната, дори да са ваксинирани срещу COVID-19, за да спре увеличаването на новите заразени, свързано с появата на новия вариант Омикрон.

На заседание по обед кабинетът обаче реши да затегне допълнително правилата.

От началото на пандемията във Финландия, с население от около 5,5 милиона души, са регистрирани повече от 236 хиляди случая на коронавирус. Над 1500 от заразените са починали.

- реклама -