транспортни босове, Пловдив, обвинения, измами

Финансовият одит: При Гешев няма нарушения в Бюрото за защита

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) не е открила нарушения при инспекцията на Бюрото по защита на свидетели, докато то е било към главния прокурор Иван Гешев.

По искане на Асен Василев – тогава служебен финансов министър, държавният одит влезе на проверка в бюрото в средата на юли. По същото време в Народното събрание започна дебатът по изваждането на звеното, охраняващо защитените свидетели, от съдебната власт към правосъдното министерство.

Одитът е обхванал управлението на Бюрото по защита за периода от януари 2020 г. до юни 2021 г., когато то бе под прякото ръководство на настоящия главен прокурор.

Установено е, че над половината от бюджета на специализираната структура е отивала за заплати на служителите. През миналата година в бюрото бяха преназначени близо 40 души от Националната служба за охрана, което обяснява и увеличението на бюджета за 2021 г.

Около 300 000 лв. са направените разходи през миналата година за четирима защитени свидетели, които се намират в чужбина. За десет други, които се ползват със закрила у нас, сумата е далеч по-малка – 112 000 лв. В тези средства не влизат възнагражденията на екипите, които се грижат за сигурността на защитените лица.

Сметките от прехвърлянето на активите на Бюрото по защита от прокуратурата към Министерството на правосъдието показват, че ведомството, ръководено от служебния министър проф. Янаки Стоилов, е на плюс с близо 1,5 млн. лв.

През 2014 г., когато е направена огледалната рокада и защитените свидетели от правосъдното министерство са прехвърлени към съдебната власт, бюрото е разполагало с дълготрайни активи в размер на 2 млн. лв., а по сметките е имало над 660 хиляди лева. Сега министерството получава дълготрайни активи за над 3 млн. лв. и близо 1 млн. в сметките. Отделно ведомството на проф. Стоилов получава и пет автомобила повече – сега са 29, а през 2014 г. са били 24.

Източник: “24 часа”.

- реклама -