Финансовият министър: Вероятно няма да приемем еврото от 1 януари 2024 г. (Видео)

Финансовият министър: Вероятно няма да приемем еврото от 1 януари 2024 г. Подготовката ни за еврозоната забуксува, може да се разминем с еврото.

Вероятно няма да успеем да приемем еврото от 1 януари 2024 г. Това съобщи финансовият министър Росица Велкова по време на брифинг. Причината –

България не е изпълнила ангажиментите си

към валутния механизъм II (ERM II) и не отговаря на критериите на инфлацията. България няма да подава конвергентен доклад през февруари именно заради това, уточни министърът.

„Взе се решение, че ние няма да подаваме до края на февруари конвергернтен доклад, защото не сме изпълнили критериите за инфлацията.

Беше договорено, че ще подадем доклад,

когато си изпълним ангажиментите и се приемат необходимите промени в закона за БНБ за функционирането на банката, след като сме приети в еврозоната“, каза още тя.

За да отговори на критериите, България трябва да изпълни критериите за инфлация и да приеме четири законопроекта.

„Европейските ни партньори считат,

че България има сериозно изоставане в законодателната част, свързана с неприемане на необходимите законопроекти. Ще припомня, че това са промените в Кодекса за застраховане, Закона за мерките срещу изпирането на парите и измененията в Търговския закон в областта на несъстоятелността“.

И трите законопроекта са приети само

на първо гласуване в парламента, а никой от тях не е приет на второ гласуване в комисии, уточни още министърът. Трябва да се приемат и необходимите промени в Закона за БНБ относно функционирането ѝ в условията на присъединяване в еврозоната.

Според Велкова за овладяване на инфлацията биха помогнали съвместните проверки на цените на храните, а също и действията, които предприема Комисията за защита на конкуренцията.

Инфлационните таргети се определят от

сформирана работна група между експерти на ЕК и на Министерството на финансите правят изчисления, прогнози и очаквания за следващите месеци.

Отлагането на датата за влизане на България в еврозоната вероятно ще повлияе на кредитния рейтинг на страната, каза Велкова и допълни: „Особено, ако няма яснота в следващите месеци, примерно половин година,

не се внесе конвергентен доклад,

който да даде перспектива, че България ще влезе в еврозоната с дата в обозримо бъдеще. Това би повлияло в негативен план както на кредитния рейтинг, така и на лихвите по дълга“.

Велкова уточни още, че няма задължение датата за приемане на еврото да е 1 януари. Тоест то може да бъде прието от всяко първо число на месеца през 2025 или 2026 г., например.

По-късно БСП излезе с реакция

след като служебният министър на финансите Росица Велкова обяви, че въвеждането на еврото у нас не върви по план.

„БСП предупреди, че България не е готова за приемане на еврото от 01.01.2024 г. Главният ни аргумент беше високият ръст на инфлацията.

Свиването ѝ под 3% означава рязко свиване

на разходите и увеличаване на бедността и неравенствата“, заяви Корнелия Нинова.

„Времето показа, че сме били прави, че не сме антиевропейска, а национално отговорна партия“, добавят от „Позитано“ 20.
- реклама -