Василев, НЗОК, бюджет

Финансовият министър против бюджета на НЗОК

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди проекта за актуализация на бюджета, предложена от служебното правителство.

Социалните партньори постигнаха съгласие по предложенията за промени в бюджета на НСИ и макрорамката за 2021.

Този на НЗОК предизвика острото несъгласие на финансовия министър Асен Василев по въпроса дали 14 млн. лв., предвидени за ваксинация на гражданите срещу COVID-19, да бъдат част от бюджета на Касата или да останат извън него.

„Този бюджет няма да бъде съгласуван от Министерството на финансите в този му вид. В него липсват 14 млн. лв. за администрирането на ваксини, които са предвидени да бъдат по бюджета на НЗОК. И освен това допълнителните 3 млн. лв., които са за допълнителна администрация не трябва да бъдат включени в бюджета“, заяви Асен Василев.

Василев обясни, че това не е ново изискване и тази дейност ще отпадне от НЗОК и ще остане там където се администрира в момента – АСП.

„Ако тези две корекции бъдат направени, бюджетът ще бъде приемлив. Иначе предлагам да не обсъждаме въобще бюджета на НЗОК“, призова министърът.

От думите на управителя на касата проф. Петко Салчев стана ясно, че в проекта на бюджета на Касата се предвиждат до края на годината постъпленията да са в размер на 134.5 млн. лв., като от здравноосигурителни вноски те ще бъдат 105 млн. лв. и от трансфери за здравно осигуряване – 29 млн.

 

- реклама -