ставки

Финансовият министър: Не подкрепяме диференцирането на ставки, това няма да се отрази на крайните цени

„По принцип диференцирането на ставките не е тема, която финансите би подкрепила. Готов съм да се обзаложа с всеки от вас, че това няма да се отрази на крайната цена. Винаги ми е било странно, когато бизнесмени говорят за ДДС.“

Това коментира министъра на финансите Владислав Горанов по повод лансирането в последната седмица в общественото пространство тема за намаляване на ДДС на някои стоки.

По темата за партийните субсидии той заяви, че контролните механизми са работещи, но проблемите идват от има тълкуванията как да се прилага Закона за политическите партии.

„Работим по исканията на прокуратурата и ще се опитаме да подобрим контрола върху субсидиите. Дебатът предстои. Преди години имаше предложения субсидията да е 12 лв., после станаха 11. Не може да се каже колко е оптималното и дали 1 лв. е достатъчен. През 2006 г. господин Борисов, когато стана кмет на София, нямаше партия“, отговори Горанов на питане колко би бил разумният праг за всеки глас.

Самият министър заяви, че не му е известно името му да е в списъка на прокуратурата с лица, за които има съмнение, че са извършили престъпления във връзка с партийните субсидии. „Не съм видял списък на прокуратурата. Не са ни канили, викали, призовавали още за обяснения. Ако прокуратурата ми изпрати призовка, за да дам показания, ще разберете“, заяви той.

Владислав Горанов обясни още, че има конкретни имена на експерти, за които прокуратурата има съмнения, но това тепърва ще се изследва. „Дори да допуснем, че тълкуванието на закона, което сме имали 20 години, е некоректно, то нито има умисъл, нито има преднамереност. Разходите не ги е правила държавата, правили са ги партиите. Нека да оставим прокуратурата да си свърши работата с обследване на конкретните процеси. Имената ги знаем, но едва ли са национално значими, за да трябва да ги коментираме. Започва се от ниво експерт, после има началник на отдел, директор на дирекция“, посочи той.

- реклама -