къщи за гости Брюксел среща мигранти проблем Унгария съд Стоп Сорос мигранти съвет външни министри Захариева САЩ забрана влизане ЕС план икономика възстановяване

Финансовите министри от ЕС се договориха за спасителен план от 500 млрд. евро

Министрите на финансите от еврозоната, както и колегите им от останалите страни-членки на ЕС, се споразумяха за компромисна стратегия в подкрепа на икономическото възстановяване след пандемията в размер на 500 млрд. евро.

Идеята за т. нар. „коронаоблигации“ беше изоставена.

Компромисът беше постигнат след продължителни и напрегнати преговори. Председателят на Еврогрупата Марио Сентено подчерта:

„Днес ние отговорихме на призива на нашите граждани за Европа, която закриля. Бяха ни необходими общо 16 и половина часа срещи и много повече за тяхната подготовка, но ние успяхме!“

Министрите решиха да бъдат създадени три мрежи за безопасност – за работещите, малкия и среден бизнес и страните-членки. Схемата за краткосрочна заетост, позната като SURE, ще канализира 100 млрд. евро за защита на работещите и самонаетите.

Втората – мрежата за защита на малките и средни предприятия, е по инициатива на Европейската инвестиционна банка. Тя ще създаде паневропейски щит, който ще мобилизира заеми в размер на 200 млрд. евро.

Чрез третата схема се създава механизъм за подкрепа при кризата с коронавируса, създаден на базата на превантивна кредитна линия с разширени условия. Всяка държава от еврозоната ще може да тегли от нея сума на стойност 2 на сто от БВП за 2019 година с условието, че парите се използват в здравеопазването.

Създава се и временен Фонд за възстановяване, който ще осигурява средства за страните-членки чрез бюджета на ЕС. Общо досега в борбата срещу пандемията са мобилизирани рекордните 3.2 трилиона евро.

- реклама -