Горанов, ЕКОФИН, финансови министри София мита данъци

Владислав Горанов: ЕС подхожда умерено към възможността САЩ да наложат високи мита за алуминия и стоманата

ЕС подготвя мерки, които да приложи при необходимост, ако САЩ наложат мита върху алуминия и стоманата.

Това стана ясно от пресконференцията на министъра на финансите Владислав Горанов и еврокомисар Пиер Московиси след неформалната среща на министрите на финансите и икономиката, и централните банкери от ЕКОФИН в София в рамките на Българското председателство.

На 1 май изтича отсрочката, дадена от американския президент Доналд Тръмп за ЕС.

Въпреки посещението на канцлера Ангела Меркел във Вашингтон вчера и на президента на Франция Еманюел Макрон по-рано през седмицата, засега Тръмп оставя въпроса отворен.

Макар евентуалните мита да не са в предварителния дневен ред на ЕКОФИН, те са основна тема между панелите.

Засега Европа подхожда умерено към възможността да бъдат наложени мита върху алуминият и стоманата, коментира министър Владислав Горанов.

„Решението остава в ръцете на Тръмп. Ние все още сме консервативни, от гледна точка на свръхреакции в Европа, но със сигурност и по време на срещата на Г-20 се изказаха мнения от много държави, че подобно провокиране създава условия за търговска война, ако може така да се нарече, което не е добре въобще за световната търговия. Надявам се колегите от САЩ да преразгледат своята позиция.“

По време на австрийското председателство на Съвета на Европейския съюз трябва да бъде постигнато съгласие по следващата многогодишна финансова рамка, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Това е изключително важно и за събираемостта на приходите в целия европейски съюз, както и за многогодишната финансова рамка. След излизането на Великобритания вероятно ще се наложи увеличаване на процента от брутния вътрешен продукт, който страните внасят в общата европейска хазна. Засега България не подкрепя този подход, обясни той:

„Принципът „1,1х“, заложен от Комисията, надявам се да успеем да постигнем съгласие в рамките на Австрийското председателство, тъй като след това предстоят избори за Европейски парламент, ще има нова Комисия и изключително много ще се забави следващата многогодишна финансова рамка“.

Облагането на печалбите от дигиталните стоки и услуги са предмет на дискусия между европейските финансови министри в София.

Във втория ден от заседанието във формата ЕКОФИН се коментирана и борбата с данъчните измами.  Облагането на печалбите от дигиталните стоки и услуги e една от големите данъчни реформи, които предстоят в Европейския съюз. Тя е изключително важно за мултинационални компании като Google, Amazon и Facebook, a разговорите идват след срещата на канцлера Ангела Меркел с американския президент Доналд Тръмп във Вашингтон.

Обсъден са и възможностите за по-добра събираемост на данъците и промените при корпоративното облагане в Европейския съюз.

Министрите на финансите от 28-те държави-членки на ЕС трябваше да обсъдят противоречиво предложение, целящо да поиска по-голям дял от милиарди евро, главно от американските мултинационални компании, които прехвърлят доходите си в Европа, за да плащат по-ниски данъчни ставки.

„Трябва да се обсъди с американците, защото ако направим всичко това сами като ЕС, този цифров данък ще бъде много неефективен“, каза министърът на финансите на Люксембург при пристигането си в София.

Привличането на всички държави към идеята е от решаващо значение, тъй като данъчните реформи в ЕС изискват единодушие. Специалният данък е последната мярка от страна на Европейския съюз за задържане на гигантите в Силиконовата долина и може също така да вдъхне по-нататъшното влошаване на търговските отношения със САЩ.

„Това не е антиамерикански технологичен данък, не е антиамерикански данък, не е протекционистки подход, той е нещо, което е в интерес на всички европейци, където и да живеят“, заяви комисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси, който управлява плана.

- реклама -