Черния петък
сн. БГНЕС

Финансов консултант пред FN: Как да пазаруваме разумно по време на Черния петък

Остават по-малко от две седмици до деня на големите намаления или известен още като Черен петък. По традиция това се случва последния петък на месец ноември, който тази година се пада на 27-ми. Традицията тръгва от САЩ, където още в средата на миналия век търговците намаляват шокиращо всички стоки. А, през последните години Черния петък се радва на голяма популярност и нас и не малко хора спестяват цялата година, за да могат да направят изгодни покупки именно в този ден. Как да пазаруваме разумно и да не станем жертва на „фалшиви“ намаления и търговски трикове – разговаряме с финансовия консултант Крум Крумов.

Какви са първите ви и най-важни съвети към хора, които чакат Черния петък за шопинг?

– Започнете още от сега да планирате какво ще купите. Първо изхождайте от това, че тази година е криза и няма никаква гаранция, че ще продължите да получавате доходите си в сегашния им размер, нито до кога ще бъде това. Възможно е да бъдете лично засегнат от здравната криза или предприятието и бизнеса, в който се трудите да бъде ударен – дали от икономическа криза или да се наложи да не работи заради болни хора. Зная, че звучи малко мрачно, но по-добре, човек да има достатъчно пари при нужда, отколкото да няма. Затова преди всичко харчете разумно и купувайте само неща, от които имате реална нужда или са наистина с огромно намаление. Например виждате телевизор, който е намален с 5-10% и решавате, че трябва да смените вашия, който не е нито много по-лош, нито много по-стар. Помислете заслужава ли си да харчите парите сега? Но, ако офертата за намалението е на 50 или 60%, тогава определено си струва да купите телевизора още сега.

сн. БГНЕС

Казахте, че трябва да започнем от сега да планираме какво да купим?

– Да, точно така. Направете си списък – какво ми трябва, какво ми харесва и какво мога да си позволя. Сега без друго си стоим много повече у дома, така, че прегледайте сайтовете, към които имате интерес и си отбележете какво ви харесва и къде се предлага. Не само у нас, но и в чужбина, защото на Черния петък ще има и много безплатни доставки от интернационални сайтове. Независимо дали става въпрос за техника, играчки, които да подарим на децата за Коледа, козметика, дрехи, обувки – набележете какво ви трябва. Не пропускайте и хранителните добавки и витамините, които също ще бъдат намалени, а са ни толкова нужни сега. Разбира се залагайте само на реномирани сайтове, за да рискувате с фалшиви стоки.

Трябва ли да си направим някакъв бюджет, до който да се ограничим?

сн. БГНЕС

– Обезателно. Иначе рискувате както се казва „да счупите касичката“. Много е изкушаващо, особено за дамите, когато видят нещо намалено да го пожелаят. Затова преценете какви финанси може да отделите за Черния петък и отново повтарям да пазарувате така, сякаш утре може да не може да си купите нищо. Разумно е по време на предстоящите намаления да купите и коледните подаръци за вашите близки. Може би най-неразумното нещо, което може да направите е да използвате кредитната си карта, особено ако не сте усвоили лимита й. Ако може да си поставяте спирачки, тогава няма нищо страшно. Но, хората, които не могат да устояват на изкушенията най-добре да заредят определена сума в картата си, която да изразходят.

За какво трябва да внимаваме при пазаруването на Черния петък?

– Понеже никой не иска да остане измамен в този луд шопинг, най-добре си запишете сегашните цени на стоките, които сте си набелязали за купуване. Така ще знаете дали наистина обявеното намаление е реално или е само нелоялен търговски трик. Също така в самия ден на пазаруването потърсете желаната стока на няколко места и вижте къде се предлага най-евтино. За хората, които пазаруват в интернет и са наясно с новите технологии има приложения като GoogleShopping, в които просто въвеждаш желаната стока и апликацията търси най-ниската й цена.

Онлайн шопинг или конвенционалните магазини да изберем?

– Аз определено съм за онлайн шопинг, защото от здравна гледна точка той е най-безопасен в момента. Просто имайте предвид, че трябва да се запасите с повечко търпение, защото традиционно доставките покрай Черния петък се забавят заради големия брой пазаруващи. А, сега покрай ковида ако има и по-малко служители нещата може да се забавят и още повече. Също така не забравяйте, че онлайн имате опция и за Syber Monday – понеделника след Черния петък, който от няколко години се заформи също с големи намаления. Той се практикува от много интернет магазини, но за съжаление все още основно в чужбина. Но, също предлага големи намаления.

сн. БГНЕС

Има ли определен тип стоки, към които да се насочим по време на тези намаления?

– Ние лично винаги съветваме на Черния петък да се заложи на купуването на по-скъпи неща, които не всеки ден пазаруваме. Обикновено тогава е най-изгодно да се купува бяла техника, телевизори разбира се, компютри, лаптопи, фотоапарати или мобилни телефони. Матраци за легла, обзавеждане. Също така марковите стоки обикновено са с добри намаления – тук говорим за скъпи дрехи и обувки, козметика и парфюми. Ако обаче си търсите ново зимно палто и ботуши, имайте предвид, че през януари, когато е средата на зимата, може да успеете да ги намерите на по-ниски цени и от Черния петък.

- реклама -