Финансисти препоръчват фиксирана лихва по ипотечните кредити

В очакване на по-високи лихвени нива финансисти препоръчват фиксирана лихва по ипотечните кредити като гаранция при дългосрочните заеми – с неясна перспектива.

Въпреки политиката, зададена от Европейската централна банка за увеличение на основния лихвен процент, у нас лихвите остават сравнително ниски, но анализаторите прогнозират посоката да е нагоре.

Това провокира страховете на хората, а банките отвръщат с повече възможности при отпускането на кредити.

Въпреки че банките все още удържат ниските лихвените нива по ипотечните кредити, индикации за увеличение вече има.

Към момента тенденцията изглежда все още далечна и дори анализаторите отлагат прогнозите за ръст за следващата година.

Но дотогава не остава много време.

И въпросите пред кредитополучателите са много, страховете са големи, сметките, в условията на инфлация, много често не излизат и някои се замислят, а други се отказват.

В такава ситуация, за да привлекат клиенти, банките все по-често са склонни на гъвкави условия. Едно от тях е фиксираната лихва по ипотечен заем, която само допреди години се предлагаше като преференциална възможност. Сега, фиксираната лихва е все по-достъпна, казва финансистът Иван Стойков:

„Лихвата е фиксирана за определен период от време. Колкото по-дълъг е този период, толкова тази сигурност ще е по-продължителна. Хората , на които предстои да теглят кредити, би трябвало да си задават въпрос как те си представят техните доходи в бъдещето, как си представят работното място и тенденциите при лихвите. Кандидатстването за ипотечен кредит е сериозно перо в бюджета. Фиксираната лихва е по-скъпа, отколкото плаващата“.

Банките обаче са си изработили общи условия, обясни експертът.

„Оставили са си свобода те да преценят дали да направят корекция на лихвата“.

Повишението на лихвите рано или късно ще дойде, по-скоро ще е по-късно. Мисля, че ще има подобна корекция., прогнозира финансистът.

Експертите припомнят общото правило, което може да защити семейния бюджет при непредвидени обстоятелства – размерът на кредитните задължения да не превишава 30% от месечния доход.

- реклама -