Любомир Дацов бюджет финанси данъци

Финансистът Любомир Дацов: Приходната част на бюджета е добре, проблемите са в разходната

„Приходната част в бюджета се изпълнява добре. Проблемът, който се заформя с растящия дефицит, не е следствие на неизпълнение на приходи. Бюджетът към март показва добро изпълнение и е малко над данните за миналата година преди кризата. Данъчната част не е проблем и не е извинение за това, което се случва в разходната част, където имаме тенденция за увеличаване на дефицита заради непремерени политически решения. Разходната част се е увеличила с 25% в сравнение с миналата година“.

Това обобщи пред БНР финансистът Любомир Дацов. Tой посочи, че се изисква не толкова намаляване на разходите, колкото тяхното прецизиране.

„Преструктурирането на разходите няма да доведе до тяхното намаляването, идеята е ефективността на публичните разходи да е по-висока… Единственото, което можем да направим, е да вземаме заеми“, смята бившият заместник-министър на финансите.

„Мисля, че ГЕРБ в момента играят ва банк и извиват ръце с Националния план за възстановяване и устойчивост. Възможно е и да не са готови с него… Ако не се справим с изпращането на плана в срок, означава, че чак през 2022-2023 година ще имаме достъп до тези пари, а не още тази есен“, смята Дацов.

източник: БНР

- реклама -