Кирил Петков, споразумение. коалиция ,БСП, министерски съвет, състав, структура

Financial Times: Новият премиер на България прави обратен завой по темата за присъединяване на Северна Македония в ЕС

„Новият премиер на България даде знак, че София ще прекрати възпрепятстването на кандидатурата на Северна Македония за присъединяване към ЕС, след като правителството му встъпи в длъжност. Кирил Петков беше избран за министър-председател от парламента на страната в понеделник.

Това се случи, след като неговата партия взе най-голям дял от гласовете на изборите през ноември. Той направи заявката и потвърди ангажимента на България към НАТО и Запада.“, посочва Financial Times в своя статия. 

„Ние сме на 100 процента за политиките на НАТО и ЕС“. Това заявява Петков в интервю за изданието преди гласуването в понеделник.

„Ще предложим нова процедура за Северна Македония, това трябва да стане бързо, в кратък период от време, не повече от 6 месеца.“, заявява той.


„Обратният завой идва, след като миналата година България наложи вето на преговорите на съседката си за присъединяване към ЕС на фона на спорове за история и идентичност.“, отбелязват от изданието и припомня как след три проведени парламентарни избори се стига до сформирането на коалиционно правителство.

Financial Times отбелязва като най-голямо предизвикателство пред новото правителство  кризата с коронавируса в страната.

Изданието припомня, че България е сред държавите с най-високи нива на смъртност в света и в същото време сред тези с най-ниски нива на ваксинация.

„Със сигурност трябва да увеличим ваксинациите“, каза Петков в интервюто и допълва, че ще отпусне бюджет за кампания.

По думите му това е колкото здравна програма, толкова и икономическа. „Не можем отново да затворим България.”, допълва Петков.

„Бъдещият министър-председател също ще се сблъска със сложен външнополитически баланс в момент, когато Русия играе все по-настоятелна роля в региона“, се отбелязва в статията.

Петков заявява пред изданието, че новото правителство ще постави нова основа дискусиите със Северна Македония.

„Ще използваме работни групи . . . да се изработят решения по въпроси като съвместна икономическа дейност, инфраструктура, култура и история“, допълва той пред Financial Times.

- реклама -