Юлия Кръстева

Философът Юлия Кръстева отрече да е била агент на българските тайни служби

Философът Юлия Кръстева, която живее във Франция от 1966 г., отрече да е била член на българските разузнавателни служби по времето на комунизма. Тя направи това в декларация до френския седмичник „Обс“, който твърди, че е намерил нейния формуляр на таен агент, предаде Франс прес.

Това твърдение „е не само смешно и невярно“, но е „оклеветяващо“, заявява пред седмичника филоложката, психоаналитичката и писателката от български произход, която живее във Франция от половин век. „Някой иска да ми навреди“, допълва тя.

„Обс“ посочва, че това досие е излязло от архивите, защото Юлия Кръстева искала да работи за българско списание – „Литературен вестник“, което я подложило на задължителни проверки за „всеки журналист, роден преди 1976 г.“

Списанието публикува на сайта си документа, където е уточнено, че тя е била вербувана през юни 1971 г. под псевдонима „Сабина“.

Юлия Кръстева имигрира във Франция през 1966 г., за да учи. Френска гражданка след брака си с писателя Филип Солерс, тя става фигура в интелектуалния живот във Франция, създавайки изобилно творчество, което обхваща литературата, психоанализата, лигвистиката и семиотиката, отбелязва Франс прес.

Източник: БТА

- реклама -