Филмовият фестивал в Кан може да бъде отложен за през лятото

Филмовият фестивал в Кан, най-големият в света, може да бъде отложен за лятото тази година от обичайната си дата през май заради кризата с корвонавируса, съобщиха организаторите в сряда.

Фестивалът, насрочен за 11-22 май, „със сигурност ще се състои през 2021 г.“, каза говорител пред АФП, но може да бъде отложен за време между края на юни и края на юли.

Фестивалът беше отменен миналата година, докато съперничещи му европейски събития в Берлин и Венеция продължиха при строги здравни ограничения.

Организаторите все още се нуждаят от известно време „за оценка на ситуацията в началото на годината“, преди да вземат решение, каза говорителят на Кан.

От Берлинския филмов фестивал, който обикновено започва през февруари, заявиха миналия месец, че ще стартират тазгодишното издание на два етапа, онлайн предложение за професионалисти от бранша през март и публично събитие през юни.

През 2019 г. желаната Златна палма на фестивала в Кан бе присъдена на южнокорейския филм „Паразит“ от Бонг Джун Хо, който спечели първия Оскар за най-добър неатглийски филм на наградите на Холивудската академия.

Фестивалът в Кан привлича всяка година около 45 000 души с официални акредитации, от които около 4500 са журналисти.

- реклама -