Данел Дей Луис пенсионира

Филмовата звезда Даниъл Дей Люис се пенсионира

Актьорът и носител на няколко Оскара сър Даниъл Дей-Люис, който участва във филмите „Бандите на Ню Йорк“ и „Последният мохикан“, се пенсионира.

Това съобщава BBC.

Изявлението е направено от агента на филмовата звезда и в него се твърди, че той „няма да работи повече като актьор“. Добавя още, че това е лично решение и че актьорът е изключително благодарен на всички свои сътрудници и зрители.

Даниъл ДейЛюис е печелил три награди „Оскар“ в категория най-добра мъжка роля за участието си във филмите „Моят ляв крак“, „Ще се лее кръв“ и „Линкълн“. Неговата представителка Лесли Дарт заяви: „Даниъл Дей-Люис няма да работи повече като актьор. Това е лично решение и нито той, нито неговите представители ще правят по-нататъшни коментари по този въпрос“.

Дей Люис прави своя дебют като тийнейджър във филма „Кървавата неделя“ през 1971 година. Той печели първата си награда „Оскар“ през 1990 година след отличната си игра като инвалид в „Моят ляв крак“. Участва още във „В името на Отца“, „Боксьорът“ и филма на режисьора Мартин Скорсезе „Бандите на Ню Йорк“.

Награден е за втори път с отличие за най-добра мъжка роля през 2008 година за участието си като Даниъл Плейнвю в „Ще се лее кръв“ преди да спечели трети оскар за ролята си на бившия американски президент Ейбрахам Линкълн в едноименния филм „Линкълн“. През 2014 година получава титлата рицар, отредена му лично от английската кралица. Тогава той споделя, че е „напълно удивлен и възхитен в еднаква степен“ да получи тази чест.

Последната му роля ще бъде по-късно тази година във филма на Пол Томас Андерсън “Phantom Thread“, разказващ за модния свят през 50-те години на миналия век.

 

- реклама -