Оскар

Филмът „Формата на водата“ е големият победител на наградите Оскар (СНИМКИ)

Фентъзи драмата „Формата на водата“ на мексиканския режисьор Гийермо дел Торо е големият победител на 90-ата церемония за наградите „Оскар“. Филмът спечели четири отличия, в това число и за най-добър филм.

Присъждайки режисьорския приз на Дел Торо, американската Академия за кинематографично изкуство „попари“ надеждите в категорията да има „рядък“ отличник – чернокож кинодеец или жена.

За 53-годишния мексикански режисьор Гийермо дел Торо това е първо отличие на американската Академия за кинематографично изкуство и наука. Дел Торо беше смятан за фаворит за режисьорския приз, след като спечели отличията „Златен глобус“, БАФТА, „Изборът на критиците“, както и на американската Гилдия на режисьорите. Той е познат с работата си над продукции като „Лабиринтът на фавна“, „Блейд 2“, „Хелбой“, „Хелбой 2: Златната армия“, „Огненият пръстен“, „Пурпурният връх“.

Гийермо дел Торо

Освен наградите за най-добър филм и най-добър режисьор „Формата на водата“ получи отличията и за сценография и оригинална музика на Александър Депла. Продукцията водеше по номинации с 13 на брой.

Гари Олдман
Британецът Гари Олдман спечели приза за най-добър актьор с превъплъщението си в образа на Уинстън Чърчил във филма „Най-мрачният час“.
Франсис Макдорманд
Най-добра актриса тази година е Франсис Макдорманд с ролята в „Три билборда извън града„.
Алисън Джани

Алисън Джани спечели дългоочакван „Оскар“ за „Най-добра актриса в поддържаща роля“ за въплъщението си в жестоката майка на скандалната фигуристка Тоня Хардинг. Там тя изпълни ролята на ЛаВона Фей Голдън, известна в медиите и като Сенди Голдън, властната, болезнено амбициозна и тормозеща дъщеря си майка на скандалната фигуристка Тоня Хардинг. Истинската Голдън твърди, че няма нищо общо с персонажа, интерпретиран от Алисън Джани във филма, но истинската Тоня, казва, че превъплъщението на Алисън Джани е феноменално. Джани вече спечели за същата роля и Златен глобус за най-добра второстепенна роля, британската награда БАФТА и наградата на Гилдията на американските актьори в същата категория.

Сам Рокуел спечели награда в категорията „Най-добър актьор в поддържаща роля” отново за филма „Три билборда извън града”, която посвети на покойния актьор и носител на „Оскар” Филип Сиймур Хофман.

Сам Рокуел

Британецът Роджър Дийкинс спечели „Оскар“ за операторско майсторство за работата си във „Блейд Рънър 2049„, а филмът победи и в категорията за визуални ефекти.

Наградата „Оскар“ за най-добра песен от филм спечели „Remember Me“ от „Тайната на Коко„. Тя е дело на Кристен Андерсън-Лопес и на Робърт Лопес.
Кристен Андерсън-Лопес и Робърт Лопес

Филмът „Призови ме с твоето име“ спечели наградата „Оскар“ за най-добър адаптиран сценарий. Сценарият е дело на Джеймс Айвъри по едноименния роман на Андре Асиман, разказващ за скритата хомосексуална любов между двама млади мъже. Продукцията спечели наградата на Гилдията на американските сценаристи за адаптиран сценарий и британската награда БАФТА за адаптиран сценарий.

Филмът „Бягай!“ получи „Оскар“ за най-добър оригинален сценарий. Сценарият е дело на режисьора на продукцията Джордан Пийл. Той вече спечели наградата на Гилдията на американските сценаристи. Филмът е съчетание от съспенс, хорър и филм за расовите предубеждения.

Драмата за Уинстън Чърчил през Втората световна война „Най-мрачният час“ спечели Оскар за най-добър грим и прически.

Филмът „Призрачна нишка“ спечели Оскар за най-добри костюми.

Наградите „Оскар“ бяха раздадени за 90-и път на церемония в театър „Долби“ в Лос Анджелис. Водещ на шоуто беше комикът Джими Кимъл.
- реклама -