Филип Киркоров ще плаща солена сума като обезщетение за плагиатство

Известният руски изпълнител от български произход Филип Киркоров се съгласи да уреди спора с ръководителя на френската музикална група Space като изплати обезщетение, съобщи адвокатът на ищеца Дидие Маруани.

Маруани обвини Киркоров в плагиатство в песента ”Жестока любов”.

„Киркоров призна претенциите ни. Преговорите продължиха три дни, след това беше постигнато споразумение за уреждане на спора. Подготвен е договор за авторските права, който ще позволи на Киркоров на законно основание да изпълнява „Жестока любов”, уточни адвокатът.

Киркоров се е съгласил да изплати на Маруани компенсация за нарушение на авторските права.

Очаква се договорът да бъде подписан утре в Москва от Маруани и Киркоров.

Дидие Маруани поиска руският съд да забрани на Киркоров да изпълнява „Жестока любов” и да бъде компенсиран за нарушение на авторските права и морални вреди. Освен Киркоров, ответници по делото са авторът на текста на песента Олег Попков, „Филип Киркоров продакшън ООД”, Sony Music Entertainment и др. Маруани претендираше да получи солидарно от ответниците 75, 34 милиона рубли.

Московският градски съд върна исковата молба на Маруани с мотив, че делото е подсъдно на първоинстанционен районен съд и музикантът имаше намерение да се обърне към американски съд.

В исковата молба се посочва, че песента, изпълнявана от Киркоров, е преработка на композицията на Маруани Symphonic Space Dream. Комплексна музиколожка експертиза установи частично заимстване на оригинален музикален и тематичен материал от авторската композиция на Маруани.

- реклама -