ФИФА забранява държавна намеса във футбола

Правилата на ФИФА забраняват намеса на държавата и правителството в работата на Футболните съюзи, които са членки на световната футболна централа, като в последните години е имало няколко подобни инцидента, които доведоха до полемики. По-рано днес премиерът на България Бойко Борисов официално поиска оставката на президента на БФС Борислав Михайлов, като спортният министър Красен Кралев уточни, че държавата прекратява всякакви взаимоотношения с Футболния съюз, включително „финансови“.

Член 17 от правилника на ФИФА гласи, че „Всеки член на ФИФА ще менажира футболната си дейност независимо и без намеса от трети страни“. Няма обаче допълнителни пояснения какво точно означава „намеса от трети страни“, което оставя различните случаи отворени за интерпретация. През октомври 2017 ФИФА замрази членството на Футболния съюз на Пакистан, след като президентът на организацията подаде оставка поради подозрения в корупция и на негово място временно бе назначен ръководител от съда на страната. Наказанието бе отменено през март следващата година, когато административно назначеният ръководител върна управлението в ръцете на Футболния съюз.

В края на 2015-та година ФИФА наложи подобно наказание на Кувейт, след като установи, че правителството се меси в работата на Футболния съюз, макар и да не уточни каква точно е тази намеса. Наказанието не позволи на националния отбор на страната да участва в квалификациите за Мондиал 2018, но правата на Федерацията бяха възстановени през 2017, след като Кувейт прие нов закон за спорта, който отговаря на изискванията на ФИФА.

В навечерието на Мондиал 2018 подобен проблем имаше и Испания, като отборът бе под угрозата да не бъде допуснат до участие на Световното първенство, след като президентът на Футболната федерация подаде оставка заради подозрения в корупция. Спортният съвет на Испания настоя Федерацията да проведе избори за нов ръководител, което именно бе определено от ФИФА за държавна намеса. В крайна сметка след среща между главния секретар на ФИФА и спортния министър на Испания и проблемът бе изгладен, като не се стигна до наказание.

Не е ясно дали искането на оставката на Борислав Михайлов от Бойко Борисов ще бъде определено за държавна намеса от ФИФА, но е важно да се уточни, че БФС като спортна федерация не получава пряко държавно финансиране и се самоиздържа. Това не означава, че държавата не подпомага дейността на БФС по други начини, за които именно Кралев, че ще бъдат прекратени. /БГНЕС

–––––––––––

Отговорни ЗАЕДНО!
#ОстаниВкъщи – спаси животи!
FlashNews.bg

Всичко за коронавируса тук

- реклама -