Джани Инфантино, ФИФА
Президентът на ФИФА Джани Инфантино може да промени драстично футболния календар

ФИФА взима $25 милиарда за два нови турнира

ФИФА разглежда изключително привлекателна оферта, за да промени драстично два от турнирите си, съобщи БиБиСи. Световната футболна централа вече е говорила с различните конфедерации и водещите клубове. Целта е да се сондира създаването на ново Световното клубно първенство и Лига на Нациите, която ще замени Купата на конфедерациите. Приходите от турнирите ще бъдат в размер на $25 милиарда.

Новото Световно клубно първенство

Настоящият турнир е през декември между седем клуба от различните конфедерации. ФИФА иска в новия да се включат 24 отбора и да се провежда веднъж на четири години през юни. 24-те отбора ще бъдат разделени в осем групи от по три тима. Победителите продължават напред към директните елиминации. Така за 18 дни ще се изиграят 31 мача. ФИФА ще обсъжда четири издания – през 2021-а, 2025-а, 2029-а и 2033-а. Всяко от тях идва с минимална финансова гаранция от $3 милиарда. Все още обаче не е ясно къде ще се провежда Новото световно клубно първенство. Още повече ФИФА обсъжда варианта домакинът да си плаща за правото да приеме турнира.

Лигата на Нациите

УЕФА и КОНКАКАФ вече задействаха свои собствени турнири с това име. ФИФА иска да надгради, като използва различените победители от конфедерациите, разделени в нови групи и нива. Най-добрите осем ще се класират за финален турнир на следващата година. Ако този формат бъде одобрен, за първото издание през 2020-2021-а ще има гарантиран награден фонд от $1 милиард. Сумата ще се увеличава и ще стигне $4 милиарда за изданието през 2033-а.

Откъде идват парите?

Според президента Джани Инфантино инвеститори от Азия, Европа и Северна Америка са обещали до $25 милиарда приходи, ако имат участие в организацията на новите турнири. Тази сума ше се реализира в период от 12 години – до 2033-а. Според БиБиСи в предложението не се замесени нито китайски, нито саудитски капитали. Освен това ФИФА обещава да не взима пари от турнирите. Централата ще разпредели това, което остане, между различните федерации, не участващи клубове и женски и младежки турнири.

Финалното обсъждане на промените би трябвало да е в средата на май на специална среща в Цюрих.

 

- реклама -