ФИФА

ФИФА притиска Иран да позволи на жените да посещават мачове

Президентът на ФИФА Джани Инфантино е изпратил официално писмо до ръководството на Иранската футболна федерация, в което настоя да бъде позволено на жени да посещават мачове в страната. Разпоредбите в мюсюлманската страна забраняват на жени да ходят на стадионите и да гледат мачове на живо, но от ФИФА държат това да се промени до началото на квалификациите за Мондиал 2022 в Азия, които стартират на 5 септември.

„Наясно сме с предизвикателствата и деликатните културни въпроси, но е нужно да продължим да показваме прогрес в региона, не само защото го дължим на жените по света, но и защото това е наше задължение според основополагащите принципи на ФИФА“, пише Инфантино в писмо до президента на Иранската федерация Мехди Тадж.

„Бих бил благодарен ако уведомите ФИФА не по-късно от 15 юли 2019 относно конкретните стъпки, които Иранската федерация и властите в страната ще предприемат, за да осигурят на всички жени от Иран и чужбина възможност да си купуват билети и да посещават мачове“, се допълва в кореспонденцията.

Иран показа първи признаци на омекване на забраната за жени по стадионите миналия ноември, когато повече от хиляда представителки на нежния пол бяха допуснати да гледат на живо финала на Азиатската шампионска лига в Техеран, макар и да бяха поставени в отделен сектор на стадиона. В последствие обаче жени не бяха допуснати на нито един мач в страната, а по-рано този месец дори имаше задържани пред стадион „Азади“ преди приятелската среща между Иран и Сирия.

Жребият за азиатските квалификации за Световното първенство в Катар след три години ще се тегли на 17 юли.

–––––––––––

Отговорни ЗАЕДНО!
#ОстаниВкъщи – спаси животи!
FlashNews.bg

Всичко за коронавируса тук

- реклама -