ФИФА
Снимка: ЕРА/БГНЕС

ФИФА плаши с наказания при Европейска суперлига

Международната футболна федерация (ФИФА) заяви, че ще накаже участниците в евентуалната Европейска суперлига. „Всяко отделяне от водещите клубове няма да бъде разпознато нито от ФИФА, нито от съответната конфедерация. Всеки клуб или играч, въвлечен в подобен турнир, впоследствие няма да получи разрешение да участва в надпревара под егидата на ФИФА или съответната конфедерация“, се казва в изявлението. То е подписано от президента на централата Джани Инфантино и президентите на всички шест континентални конфедерации. Изявлението е в отговор на „скорошни медийни спекулации“.

През октомври бившият президент на Барселона Хосеп Мария Бартомеу обяви, че клубът е приел предложение да играе в Суперлигата. В момента текат разговори и за бъдещия формат на Шампионската лига. Не е ясно доколко информациите на Суперлига не са и опит да се въздейства на УЕФА.

ФИФА се фокусира върху Световното клубно първенство

От федерацията обявиха, че се готвят усилено за Световното клубно първенство. То ще се проведе в стария си форма през февруари, макар че трябваше да е турнир с 24 отбора. Сега ще участват само шампионите на всяка конфедерация без Оукланд Сити. Тимът от Нова Зеландия се оттегли поради усложнения, причинени от пандемията.

- реклама -