ФИФА
Снимка: ЕРА/БГНЕС

ФИФА осъди ЦСКА-София да плати над 1 000 000 лева

ЦСКА-София ще трябва да плати над 1,1 милиона лева на бившите си играчи Нилсон Антонио и Бернардо Тенгариня. Решението е на Дисциплинарната комисия на ФИФА.

Червените твърдяха, че те не дължат тези суми на двамата, тъй като юридически нямат нищо общо с оригиналния отбор ЦСКА, а са преименуваният Литекс, но от ФИФА считат, че все пак ЦСКА-София е наследник на ЦСКА, тъй като новият клуб използва „същите цветове, лого и стадион. Като допълнение, имената на двата клуба са много подобни, а според официалния сайт на новия клуб двата клуба споделят същата история и спортни постижения“.

В решението на Дисциплинарната комисия се отбелязва също така, че „основната идея на групата, която е купила компанията „ПФК Литекс Ловеч АД“ е била да запази и рефлектира спортната история на оригиналния длъжник (ЦСКА), който вече е бил обявен за фалирал“. Поради това ФИФА счита ЦСКА-София за наследник на оригиналния клуб ЦСКА. Така новият клуб наследява дълговете на стария.

Според крайното решение червените трябва да заплатят 1 054 584 лева плюс определени лихви на Антонио и Тенгариня. Те трябва да платят и 79 854 лева глоба за забавянето на плащането. ЦСКА-София има срок от 30 дни, след което на клуба ще бъде наложена забрана за привличането на нови играчи. Най-вероятно ЦСКА-София ще обжалва решението на ФИФА пред Спортния арбитражен съд в Лозана.

- реклама -