Борислав Михайлов

ФИФА и УЕФА в потрес от връщането на Боби в БФС

ФИФА и УЕФА – световната и европейска футболна централа – са изпратили съвместно писмо до БФС за обяснение на случилото се миналата седмица. Тогава Борислав Михайлов оттегли оставката си и се завърна като президент на БФС. Освен това беше отменен и планувания за 25 юни конгрес на БФС.

От писмото стана ясно, че двете организации са недоволни от ситуацията и искат обяснение за действията. Писмото е адресирано до изпълнителния директор БФС Борислав Попов и е получено във вторник (4 май). Според писмото избраният за изпълняващ длъжността президент Михаил Касабов трябва да бъде такъв до провеждането на конгрес.

ФИФА, УЕФА, писмо

Ето какво гласи официалното писмо на ФИФА и УЕФА: 

Ситуацията в БФС
Уважаеми г-н Попов,

Пишем ви в светлината на последните новини, според които г-н Борислав Михайлов е оттеглил оставката си като президент на БФС, която подаде през октомври 2019 година, и след одобрение на Изпълнителния комитет отново е заел позицията на президент на БФС.

В този контекст се позоваваме на вашето писмо от 5 ноември 2019 година, чрез което информирате ФИФА, че „На заседание на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз, проведено на 18 октомври 2019 г., президентът на БФС Борислав Михайлов, избран на 16 февруари 2018 г., подаде оставка“, че „Не е настоявано за тази оставка или не е поискана от клубовете-членове на БФС или Изпълнителния комитет като колективен орган“ и че „Съгласно чл. 47, ал. 2 от Устава (ите) на БФС, Изпълнителният комитет избра г-н Михаил Касабов, вицепрезидент, да упражнява правомощията на президент на БФС до провеждането на Конгрес на федерацията“. Тази позиция беше потвърдена в писмо до УЕФА от 10 декември 2020 година.

Освен това отбелязваме, че преди предполагаемото оттегляне на оставката на г-н Борислав Михайлов БФС обяви, че ще проведе извънреден Конгрес на 25 юни 2021 г., в София, за да бъде избран президент на БФС в съответствие с гореспоменатия чл. 47, ал. 2 от Устава на БФС, който установява, че „В случай на оставка […] правомощията на президента се упражняват от първия вицепрезидент, ако първият вицепрезидент не е способен или той откаже, тогава от друг заместник-председател, назначен от Изпълнителния комитет до провеждането на нов Конгрес.“

В светлината на тези обстоятелства любезно ви молим възможно най-бързо да ни предоставите вашата подробна позиция. По-специално ние ви молим да уточните въз основа на кои разпоредби на Устава на БФС и/или съответното национално законодателство Изпълнителният комитет е одобрил оттеглената оставка на г-н Борислав Михайлов и го е възстановил за президент на БФС.

- реклама -