ФИФА
Снимка: ЕРА/БГНЕС

ФИФА и УЕФА имат право да блокират Суперлигата, каза адвокатът на ЕС

ФИФА и УЕФА имат право да блокират Суперлигата. Това гласи решението на генералния адвокат на ЕС по проблемния случай. Мнението на главния юрисконсулт, назначен по този случай, Атанасиос Рантос , не е обвързващо. Съдът на ЕС обаче изчислява, че неговите съдии следват линията на становищата в приблизително 80% от случаите.

„Правилата на ФИФА и УЕФА, които правят създаването на всяко ново състезание предмет на предварително разрешение, са съвместими със законодателството на ЕС за конкуренцията“, се казва в изявлението.

„Въпреки че Европейската компания за Суперлига е свободна да създава свое собствено независимо футболно състезание извън екосистемата на УЕФА и ФИФА, тя не може, в допълнение към създаването на това състезание, да продължи да участва във футболни състезания, организирани от ФИФА и УЕФА, без предварително разрешение от тези федерации“, се посочва в становището.

Това означава че няма проблем клубовете да участват в Суперлигата, но трябва да напуснат националните си първенства.

Решението по делото ще бъде взето през 2023 г. и то не може да бъде обжалвано. После решението ще бъде изпратено на търговския съд в Мадрид, който поиска помощ от съда на ЕС.

Суперлигата стартира с 12 клуба през април 2021-а. Днес проектът обаче се поддържа само от Реал Мадрид, Барселона и Ювентус.

- реклама -