ФИФА
Снимка: ЕРА/БГНЕС

ФИФА върна групите с 4 отбора за Мондиал 2026

ФИФА върна групите с по четири отбора за Мондиал 2026. Турнирът в САЩ, Канада и Мексико трябваше да се проведе с 16 групи от по три тима. Причината за първоначалното решение беше увеличеният брой отбори – 48 вместо 32. Успехът на Мондиал 2022 обаче накара ФИФА да промени регламента.

Това увеличава сериозно и броя на мачове на финалите. В първия вариант трябваше да се изиграят 80 мача. Сега ще се изиграят 104, включително допълнителен етап на елиминации. В него ще участват първите два отбора от всяка група и 8-те най-добри трети. Така бъдещият световен шампион ще трябва да изиграе осем двубоя. Аржентина изигра седем, за да вземе титлата на Мондиал 2022.

„Така осигурихме на всеки тим поне по три мача. Освен това отборите ще имат достатъчно време за почивка между срещите“, се казва в изявление на ФИФА. Според публикацията финалът на Мондиал 2026 ще бъде в неделя, 19 юли.

Форматът с групи от по 4 отбора се използва от 1998 г. насам. Тогава беше увеличен броят на участващите на 32 тима.

ФИФА обяви и критериите за Световното клубно първенство

Световната централа обяви и как ще се класират отборите за новото Световно клубно първенство. То е с 32 тима и ще се проведе през юни 2025 г. В него ще участват победителите в турнирите на различните конфедерации между 2021 и 2024 г. и отборите, които са на челните места в клубните ранглисти за период от четири години. Европа има 12 места в турнира и Челси и Реал Мадрид вече се класираха. Има и ограничение от максимум два отбора от една страна, освен ако повече отбори не са спечелили континенталната купа.

- реклама -