ФИФА

ФИФА ще съди Блатер за 462 млн. евро

ФИФА е подала жалба до прокуратурата в Швейцария срещу бившия президент Сеп Блатер. Причината са загубените средства за построяването и оперирането на музея на централата в Цюрих.

В музея, направен по инициативата на Блатер, са потънали половин милиард швейцарски франка (462 млн. евро). Въпросните средства е „можело и трябвало да бъдат вкарани в развитието на футбола по света“.

От ФИФА заявяват, че са представили на прокуратурата доказателства за криминално нехайство от страна на бившето управление на организацията и компаниите, които са били назначени във връзка с музея. „Стигнахме до заключението, че нямаме друг избор, освен да подадем сигнал до прокуратурата. Настоящото ръководството има фискални отговорности, които иска да изпълни, макар и тези преди нас да не са го правили“, се казва в съобщение.

Музеят в Цюрих се разпростира на 3000 квадратни метра на два етажа. Построяването му излезе 139 милиона долара. Само през първата година обаче музеят е регистрирал загуба от 50 милиона долара. Той е бил посетен от едва 11 хиляди посетители – половината от заложената цел. Освен това сградата не е собственост на организацията, а е взета под дългосрочен наем.

Блатер беше президент на ФИФА цели 17 години. През 2015-а обаче подаде оставка след корупционен скандал. 84-годишният Блатер винаги е отричал, че е направил нещо нередно.

- реклама -