Фетхулах Гюлен Ердоган убийство посланик Андрей Карлов присъда, прокуратура Турция

Фетхулах Гюлен отрича да е отговорен за смъртта на посланик Карлов

Ердоган категоричен: убиецът е гюленист

Мюсюлманският проповедник Фетхулах Гюлен отхвърли обвиненията срещу себе си, че стои зад убийството на руския посланик в Анкара Андрей Карлов, както твърдят властите в Турция.

В свое заявление, цитирано от агенция ТАСС, Гюлен обвини турското правителство, че иска да дискредитира оглавяваното от него движение. „Те (турските власти – бел. ред.) не могат да убедят света в тези обвинения“, посочва Гюлен по повод твърденията срещу него.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви в сряда, че според следствието убийството на Карлов е свързано с т. нар. Фетулахистка терористична организация (ФЕТО), както властите наричат мрежата от поддръжници на Гюлен.

Този човек (Мевлют Мерт Алтънташ) е бил член на ФЕТО, няма нужда това да се крие. Мястото, където е израснал, и сегашното му състояние показват това. И трябва да се каже открито, че вътре в нашите полицейски структури, както и в армията, все още има членове на тази мръсна организация“, каза Ердоган в Анкара днес. Той също така посочи, че чистката на държавните структури от членове на ФЕТО продължава.

- реклама -