Фестивалът в Жеравна извисява българския дух чрез скок във времето – СНИМКИ

За десета поредна в Жеравна се провежда Фестивалът на фолклорната носия

Този удивителен фестивал е като пламтяща факла, която пазителите на българското си предават един на друг вече десетилетие. Всеки, докоснал се до неугасващия й пламък, следва призива „Предай нататък!“, твърдят организаторите.

Тотално откъсване от цивилизацията за три дни и връщане към родовите корени. Това става пренасяйки се 150 години назад, в най-българското време.

Всички участници са задължени да носят народна носия – това е основната идея. Забранено е внасянето и ползването на редица предмети от съвременния живот, както и на изделия от пластмаса.

Стремежът на организаторите е постигане на типичната атмосфера от годините на Възраждането.

Ползването на мобилни телефони е разрешено само на определено за разговори място.

Фестивалът няма конкурсен характер, но програмата му всяка година предлага някакъв конкурс.

От първото издание на фестивала през 2008 година стотици хиляди са българите, облекли с радост фолклорния костюм и дошли в Жеравна заедно с децата си.

За тях празничните носии, открити на дъното на бабиния сандък, не са само реликви от миналото и продължение на родовата памет, а и мостове към бъдещето.

10-ото издание на Фестивала на фолклорната носия в Жеравна тази година се провежда от 18 до 20 август.

Фестивалът е създаден през 2008 г. по идея на Христо Димитров – продуцент, хореограф и режисьор на ансамбъл „Българе“.

Архитектурният резерват Жеравна е избран за център на фестивала заради автентичната възрожденска атмосфера и достъпното и удобно местоположение – в централната част на страната.

- реклама -