Фестивалът „Сурва“ в Перник обещава незабравими емоции – СНИМКИ

Рекорден брой от 7477 участници ще има на 27-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва” в Перник тази година

Фестивалът ще се проведе на 26, 27 и 28 януари в Европейската столица на маскарадните игри – Перник. Събитието се очертава като най-мащабното от всички издания досега със 7477 участници, което е около 500 повече спрямо миналата година. Освен от Перник и страната във фестивала са заявили присъствие и 17 групи от чужбина.

„Този фестивал за община Перник и за България е кауза и едно от най-важните неща да се случат подобни събития е да имаш съмишлници”, каза зам.- министърът на културата Амелия Гешева.

Тя използва случая да благодари на община Перник и на всички, които емоционално с усилия, с финанси участват за подкрепата на този фестивал.

Откриването на фестивала ще бъде на 26-и, в петък пред Двореца на културата в Перник

„Всеки, който е бил в този празник, няма да пропусне възможността да дойде втори път. Защото не можеш да забравиш атмосферата, която се създава. Не можеш да си представиш по-хубаво място през зимата, в което можеш да срещнеш толкова много позитивно настроени хора.

Желанието на всички тях, които в края на единия фестивал започват да се подготвят за следващия да направят празника по-пъстър, по красив, по- богат, е по-хубаво да се покажат групите и тяхната битка в това да направят по-автентична, по-истинска традицията е неповторимо изживяване”, каза кметът на Община Перник д-р Вяра Церовска.

И тази година фестивалът, който се провежда в Перник, е съпътстван от множество събития, каза зам.-кметът на Перник Севделина Ковачева

Така например по традиция на 26-и, преди откриването на фестивала, в 9 часа ще бъде открита международна научна конференция, чиято тема тази година е „Маски и политики“. Още на 26 януари ще отвори врати и „Мечкарница” – работилница за маски, която ще продължи и през трите дни.

Фестивалът е под патронажа на министъра на културата Боил Банов. Събитието е част от програмата на Българското председателство.

- реклама -