Фестивал на хвърчащите хора

Фестивал на хвърчащите хора край Дупница

„Фестивал на хвърчащите хора – Flayer Fest 2016”

Моторни делта и парапланери, паратрайк, пристигнал от Благоевград, порят небето край Дупница.

Фестивал на хвърчащите хора

Рано тази сутрин на ливадите срещу Парк „Рила“ фестивалът започна с демонстрационни полети на моторни делта и парапланери и „паратрайк“-а на благоевградчанина Кирил Табутов. Всяка Коледа за радост на децата, той лети над Благоевград в костюм на Дядо Коледа, предвождан от елена Рудолф. В празнични дни пък развява националния трибагреник. А почти всеки безветрен делник лети за удоволствие над Благоевград.

До обяд не можа  да полети само „Карлсон”.

Фестивал на хвърчащите хора

С перка на гърба приказният герой запали двигателя, но поради липсата на вятър така и не можа да напълни крилото на парапланера му. Въпреки  петтему опита от различни позиции. Накрая се отказа, в очакване все пак вятърът да го издигне.

„Фестивалът се провежда за втори път. Но за разлика от предишния, сега имаме мото-делтапланер, идеята е колкото се може повече хора да се доближат до идеята и до представата за летене, да видят въздухоплавателните средства от свръхлеката авиация ”, каза Гергана Георгиева, организатор на събитието.

Довечера предстои пристигането на топловъздушен балон, стига времето да позволи.

„Идеята е хората да дойдат и се докоснат до летенето, едно страхотно усещане, каквото нищо друго не може да ти даде”, допълва Гергана.

Най-малките могат да се опитат да изработят хартиени самолети и да се състезават както с тях, така и с хвърчила.

Фестивалът продължава през целия ден с редица възможности за всички желаещи „да полетят“.

Фестивал на хвърчащите хора

Организаторите са подготвили и изненади за зрителите.

Очакват се много гости и летящи на различни въздушни атракциони от цялата страна, като за целта ще има импровизиран къмпинг още вечерта край Парк Рила.

Организатори на култовото събитие са Община Дупница и Клуб „Свободен полет“ – Дупница, а специални гости ще бъдат Балонен клуб „АЕРОАКТ“ гр. Варна.

- реклама -