арабска седмица на модата, Саудитска арабия

Фешън революция: За първи път в историята ще има Арабска седмица на модата!

През март Саудитска Арабия ще стане домакин на първата в историята Арабска седмица на модата.

Така страната слага край на продължилите десетилетия драконови мерки и забрани върху свободата на изразяване в страната.

Арабският моден съвет, който отговаря за организацията на събитието, потвърди новината и обяви, че революционната седмица на модата ще се проведе в столицата Рияд между 26 и 31 март и дори вече има насрочено второ издание през октомври.

„Първата Арабска седмица на модата в Рияд ще бъде нещо повече от събитие от световна класа. То е катализатор, чрез който вярваме, че модният сектор ще поведе други икономически сектори като туризма, гостоприемството, пътуването и търговията“, заяви принцеса Нура бинт Файсал ал Сауд – почетен президент на съвета.

Това е поредната положителна промяна, въведена от престолонаследника Мохамед бин Салман – могъщият наследник на саудитския трон, който ръководи кампанията за реформиране на петролната зависимост на страната, разширяването на частния сектор и овластяването на жените.

Само за няколко месеца той въведе нови закони, с които промени завинаги живота на жените в силно консервативната страна.

Така те получиха правото да шофират, да присъстват заедно със семействата си на футболни мачове, да работят в ресторанти и кафенета, а отскоро и да започват собствен бизнес без съгласието на съпруг или роднина мъж.

От декември бе дадена и известна свобода на изкуството и развлеченията с откриването на киносалоните в страната.

Привържениците на твърдата политика, които смятат кината за „заплаха за културната и религиозна идентичност“, бяха в основата на поставянето им извън закона през 80-те години.

През декември обаче техният глас беше заглушен и беше даден тласък на либерализацията.

- реклама -