Феномен! Жена помни целия си живот, включително първата седмица от раждането си

Има хора, които са в състояние да си спомнят и най-малката подробност от своя живот. Как се живее със спомени, които не са ни важни или само ни тормозят? И какво е да помниш първата седмица от живота си като Ребека Шерък.

Тя твърди, че тогава родителите й я повивали в розово памучно одеяло. Винаги познавала, когато в ръцете си я държала майка й. „Не знам как, но аз инстинктивно усещах, че тя е моят най-любим човек“, допълва Ребека. Спомня си как са я учили да ходи. Колко интересен й се е струвал вентилаторът срещу леглото й. Помня всички свои рождени дни освен един – деня, в който съм се родила, допълва жената. Не помни и какво е чувствала в утробата на майка си.

 

Като се има предвид, че повечето хора започват да имат спомени от четвъртата си година, лесно може да се предположи, че разказаното от жената са по-скоро носталгични фантазии, отколкото истински спомен.

Но лекарите поставят на 27-годишната жителка на австралийския град Брезбейн рядката диагноза – HSAM, Highly Superior Autobiographical Memory, която е свързана с изключителна автобиографична памет. Тя дава възможност на човека да възпроизведе пределно високо количество информация за своя живот.

Хората като нея могат мигновено и без усилия да си спомнят какво точно са правили в даден момент, как са били облечени, с кого и какво са говорили. Те могат като на видеозапис да възстановят новините както от обществения, така и събитията от собствения си живот.

В детсвото си Ребека Шерък смятала, че това е обичайното състояние за всички хора

И щяла да продължава да го смята и до ден днешен, докато един ден не гледала предаване по телевизията за хора с диагнозата HSAM, Highly Superior Autobiographical Memory. Това станало на 23 януари 2011 година.

Участниците в предаването подробно разказвали какво точно помнят, а репортерите не преставали да повтарят: „Това е удивително! Това е невероятно!“. Ребека попитала родителите си защо това ги кара да се учудват, не е ли нормално. И тогава разбрала за своята необичайна памет.

Семейството й се свързало с учените, които били назовани в предаването, и те й поставили диагнозата HSAM, Highly Superior Autobiographical Memory. Този синдром бил открит в началото на 2000-та година и веднага в света били регистрирани около 60 човека с него. Явлението все още се счита за ново и изследванията върху него продължават, а нещата, които се знаят, не са много. Освен това може да даде ценни сведения за това – какво преживяват децата в първите години след раждането си.

И ако за науката този процес е крайно интересен, то хората, които са зависими от него, имат доста неудобства. На пръв поглед изглежда, че те са много организирани, но всъщност Ребека твърди, че мозъкът й е замърсен от множество информация, която не й е необходима. Това й причинява главоболие и безсъние. Страда още от безпокойство и депресия и има чувството, че непрестанно е в машина на времето. Непрекъснато преживява емоционално онова, което й се е случило в миналото, дори вече да няма значение.

Но Ребека се е научила и да използва положителните неща, които синдромът й дава

В началото на месеца събира всички хубави събития, които са й се случили по това време на годината и това й позволява да се зарежда с положителни емоции и да елиминира лошите. Освен това може да управлява сънищата си и така да не допуска кошмари. Но пък от друга страна, имало моменти, в които тя не можела да различи кое е сън и кое – истина. Така се събуждала през нощта и викала майка си, плачела, без да може да си обясни защо.

Сега Ребека участва в два изследователски проекта в Австралия и САЩ. Смята се, че научните открития, които ще бъдат направени с нейно участие, ще помогнат при лечението на Алцхаймер. Младата жена смята, че това е важно за хората и не иска да пломеня нищо в живота си. Свикнала съм със себе си и искам да остана такава, каквато съм, допълва младата жена.

- реклама -