„Фейсбук“ премахна акаунтите на над 200 души заради радикален расизъм

Над 200 акаунта на реални хора с профили в социалната мрежа „Фейсбук“ са били премахнати от администраторите заради радикален расизъм. Хората с премахнати акаунти са членували онлайн в групи, призоваващи за превъзходство на „бялата“ раса, и редовно са насърчавали членовете на групите да правят провокации по време на антирасистките протести, като отидат въоръжени и предизвикат сблъсъци.

Освен САЩ, множество други страни, сред които Великобритания, Франция, Бразилия, и др. са залети от протести срещу насилието над афроамериканци след смъртта на Джордж Флойд в края на май.

От компанията не съобщават подробности за потребителите с изтрити акаунти, нито страната на произхода им. От „Фейсбук“ се заканват да продължат да премахват нови страници, групи или акаунти, създадени от потребители, опитващи се да заобиколят забраната за реч на омразата.

По-рано тази седмица „Фейсбук“ обяви премахването на „няколко“ акаунта, създадени от расисти, публикуващи в Туитър като членове на крайнолявото движение „Антифа“.

- реклама -