Фeйсбук няма да премахва фалшиви новини от платформата си

От „Фейсбук” заявиха, че няма да премахват фалшивите новини от платформата си, тъй като те не са в нарушение на стандартите на общността, съобщава Би Би Си.

В момента компанията провежда рекламна кампания във Великобритания под надслов „фалшивите новини не са наш приятел”.

Но въпреки това те казват, че доста често издателите имат „много различна гледна точка” и премахване на фабрикувани постове „противоречи на принципите за свобода на словото”.

Вместо това от „Фейсбук” предлагат постът, който бъде категоризиран като фалшива новина, да бъде „премахнат” от новините. Компанията беше многократно обвинявана за участието си в разпространението на фалшиви новини създадени от руснаците с цел манипулиране на изборите в САЩ.

В сряда компанията беше домакин на събитие в Ню Йорк, където се опитваше да убеди журналисти, че прави опити за справяне с проблема.

Журналистът от Си Ен Ен Оливър Дарси попита, как може компанията да твърди, че полага усилия за справяне с фалшивите новини, след като е позволила на страница, като Инфо Лорс (Info Wars) да продължи да съществува.

Инфо Лорс е онлайн ток шоу и има повече от 900 000 последовател във Фейсбук. Неговият водещ Алекс Джоунс има над 2.4 милиона последователи в YouTube.

Въпреки това компанията е сваляла фалшива информация от платформата, като конспиративната теория на Санди Хук за това, че стрелбата в училище през 2012 г. е била инсценировка на американското правителство.

Отговорът на въпроса на Дарси, беше: „Създадохме Фейсбук, за да бъде място, където различните да имат глас”, заяви Джон Хегеман, който е част от компанията.

От „Фейсбук” обясниха какъв е техният план за намаляване на влиянието на фалшивите новини.

„Ние ще позволим на хората да ги постват, като начин на себеизразяване, но това не означава, че ще покажем най-отгоре поста им в новините”, заяви говорител на компанията.

Към момента социалната платформа е тествала варианта с червена предупредителна икона до статията, която да предупреди читателите, че тази новина е категоризирана, като фалшива. Но от компанията са открили, че за да работи този подход то потребителите трябва да имат вяра в него.

Сара Су, която е част от Фейсбук заяви пред репортери, че фалшивите новини и конспиративни теории „могат да бъдат наистина проблемни и дори и мен да заблудят”.

Но според Паул Уатсън, който е част от Инфо Ларс Си Ен Ен, просто се опитват „да лобират пред компанията да свали от ефир по-малките ѝ съперници”.

- реклама -