Facebook и GoogleФейсбук приложения лични данни

Фейсбук блокира повече от 400 приложения за защита на личните данни

Фейсбук е премахнал над 400 приложения от март тази година с поради опасения относно защитата на личните данни на потребителите, се казва в изявление на компанията.

Мярката идва след скандала около компанията „Кеймбридж Аналитика“.

„От началото на разследването ние проучихме хиляди приложения и преустановихме работата на повече от 400 от тях поради опасения как може да се използват данните, които хората предоставят на приложенията.“ Сега проучваме това много по-внимателно, се казва в изявление на компанията.

От Фейсбук също уточняват, че според новите правила в социалната мрежа, ако потребителят не е влизал в приложението в рамките на 90 дни, то приложението няма да може да получава информация за него. Изявлението също се казва, че работата в социалната мрежа на приложението myPersonality е преустановена.

Представителите на последното, както беше отбелязано, неправомерно са предоставяли данни за потребителите на трета страна и отказаха проверка от Фейсбук. Представители от социалната мрежа съобщиха, че ще уведомят за това около 4 милиона потребители на myPersonality, чиито данни могат да бъдат прехвърлени на други компании.

През март Фейсбук се оказа в центъра на скандала след публикацията на „Ню Йорк Таймс“ за прехвърлянето на данни от социалната мрежа в „Кеймбридж Аналитика“. Според различни оценки става въпрос за личните данни на около 87 милиона потребители.

Собственикът на компанията Марк Зукърбърг през април имаше две изслушвания в Конгреса на САЩ. Бизнесменът увери американските законодатели, че отсега нататък във Фейсбук ще бъдат по-внимателни при обработването на личните данни на потребителите.

- реклама -