Федерика Могерини: Срещата на върха ЕС – Западни Балкани ще бъде много важно събитие

Срещата на върха ЕС – Западни Балкани ще бъде много важно събитие, коментира върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини

Тя участва в съвместна пресконференция с министър Красимир Каракачанов след неформалната среща на министрите на отбраната от ЕС в НДК.

Могерини отбеляза, че срещата ще бъде знак, че ЕС и неговите партньори от Западните Балкани споделят не само географско пространство, но и общи цели. Върховният представител коментира, че целият регион има европейска насоченост. Виждаме колко тясно са свързани Западните Балкани помежду си и с Европа и смятам, че е в интерес и на Западните Балкани, но и на целия ЕС да работим въз основа на доверие и те да имат надеждна европейска перспектива, каза Федерика Могерини.

Тя определи работата на днешната неформална среща на министрите на отбраната като интензивна и продуктивна

Една от основните теми е била Постоянното структурирано сътрудничество и по-нататъшните стъпки в тази посока. Могерини отбеляза, че вече 17 проекта са в ход и до европейския съвет през юни ще се постарае да има доклад за изпълнението им. Решихме да приемем нова вълна проекти в рамките на тази година, което говори за ангажимента и за удовлетворението на държавите от процеса на постоянното структурирано сътрудничество, допълни тя.

Фокусирахме се върху един водещ проект за сътрудничество между ЕС и НАТО – военната мобилност, целта ни е да дадем възможност за гладко и ефикасно придвижване на военните сили в Европа и извън нея, съобщи още върховният представител.

Информирах министрите за намерението си да представя предложение за европейски мирен инструмент – нов извънбюджетен инструмент за финансиране на отбранителната работа, военни операции, но и подкрепа за партньори, както и възможности за финансиране на военно оборудване на партньори, каза Могерини и уточни, че до юни ще представи подробните варианти.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че на форума са коментирани ролята и задачите на Европейската агенция по отбрана

От наша страна подкрепихме досегашните усилия, обясни Каракачанов, който е домакин на срещата, председателствана от Могерини. Говорихме и за управлението на Постоянното структурирано сътрудничество и военната мобилност, посочи Каракачанов. Той добави, че на 7 юни в Брюксел страната ни заедно с Европейската агенция по отбраната ще бъде домакин на симпозиум по военната мобилност. С представителите на НАТО и ООН на форума са били разгледани перспективите по операциите по управление на кризи. България декларира своите позиции, които са в унисон с мнението и на партньорите ни, посочи Каракачанов. Той също така отбеляза, че премиерът Борисов е уважил форума като оценка за работата и усилията, които се полагат в областта на съвместното придобиване на способности и отбранителното сътрудничество.

- реклама -