Роджър Федерер
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Федерер: Въобще не съм мислил за отказване

Роджър Федерер заяви, че основната му цел тази година е да играе на Уимбълдън. Ветеранът го направи на пресконференция в Катар. Там той се подготвя за завръщане в ATP тази седмица.

„Много съм щастлив, че отново ще играя в турнир – oтдавна чакам този момент. Никога не съм си представял, че ще отнеме толкова дълго време. Надявам се до началото на Уимбълдън да бъда на 100% – тогава именно ще започне сезонът ми. Преди това по-скоро ще се опитвам да навляза в оптимална форма, нищо повече. Нямам сериозни очаквания към себе си“, заяви той.

39-годишният швейцарец обаче настоя, че не мисли за отказване и въобще не го е правил по времена дългата пауза. Той не е играл вече 13 месеца – откакто загуби от Новак Джокович на полуфинал на Аустрелиън Оупън през 2020-а.

„Не е времето да мисля за това, нека видим какво ще стане тази есен. Отказването никога не е стояло на дневен ред. По-скоро е важно какво ще бъде състоянието на коляното ми и дали ще ме притеснява в следващите месеци. Просто смятам, че историята, преживяването не е приключило. Надявам се отново да играя скоро срещу най-добрите тенисисти и да печеля най-големите турнири – надявам се и да играя отново пред публика. Възстановяването беше важно, защото искам да се чувствам добре със семейството ми. Да играя футбол, баскетбол, да ходя на ски. Сега всичко е наред и болката е под контрол“, обясни Федерер.

Запитан относно борбата между него, Рафаел Надал и Новак Джокович на върха в мъжкия тенис, той отвърна: „Мисля, че това е голям дебат. Това, което направиха Новак и Рафа в последно време, е забележително. Те не са млади, но изглеждат в пика си. За тях вероятно аз съм мерилото, както за мен това беше Пийт Сампрас“, завърши Федерер.

- реклама -