биткойн криптовалутите финансови пазари търговия банки валута

Федералният резерв на САЩ предупреди, че биткоините са заплаха за финансовата стабилност

Цифровите валути като биткойна биха могли да представляват заплаха за финансовата стабилност, докато получават по-широка употреба, съобщи главен служител на банковия надзор във Федералния резерв. Забележките на Рандъл Куарълс дойдоха на фона на новия рекорд, при който криптовалутата надхвърли десетократно стойността си от началото на годината.

Биткойнът е все по-актуален и на Уол Стрийт, което предизвиква интерес и тревога сред регулаторите

Според Куарълс обаче, това би могло да доведе до криза, тъй като децентрализираните виртуални валути функционират като платежна система без централна банка и се обменят чрез криптиране.

„Валутата в центъра на някои от тези системи не е подкрепена от други сигурни активи, няма вътрешна стойност, не е отговорна пред регулирана банкова институция и пред която и да е институция въобще”, каза той. „Макар че тези цифрови валути може да не пораждат сериозни притеснения при сегашните им нива на употреба, по-сериозни проблеми с финансовата стабилност могат да възникнат, ако се стигне до мащабно използване“, смята той.

По-рано съветникът по въпросите на вътрешната сигурност в Белия дом Том Босърт каза, че наблюдава ситуацията и я е обсъдил на среща тази седмица. „Знам, че това е нещо, което се държи под око„, каза той.

Вчера курсът на биткойна излетя над 11 000 долара

В средата на октомври криптовалутата се разменяше все още срещу 5 000 долара, което е по-малко от половината от достигнатите пикове при вчерашната търговия. Това покачване на цената й е още по-зрелищно в светлината на курса от 1 000 долара, с който започна годината.

Тя бе силно стимулирана през последния месец, след като Чикагската борса обяви в края на октомври предстоящо пускане на фючърсни сделки върху биткойни. Това съобщение предизвика рязко повишаване на курса на криптовалутата, като обаче броят на биткойните, които могат да бъдат пуснати в обръщение, е ограничен.

Общата капитализация на криптовалутата възлиза на около 180 млрд. долара според данни на сайта coinmarketcap.com, който следи борсовата капитализация на криптовалутите. За сравнение – американската компания „Кока-Кола“ се оценява на около 195 млрд. долара. Когато беше пуснат през 2009 г. биткойнът, който е виртуална валута, струваше едва центове.

- реклама -