Федерален съдия ще се катери по Статуята на свободата

Американски федерален съдия получи разрешение да изкачи Статуята на свободата. Магистратът пожела да направи това преди да поизнесе присъдата срещу Терез Патрисия Окуму. Тя успя да се изкатери без позволение по основите на емблематичния монумент миналата година.

Съдия Габриел Горенщайн разглежда случая на Терез Патрисия Окуму, която беше обявена за виновна през декември по обвинения в хулиганство. Тя се изкачи по близо 30 метровата основа на паметника в знак на протест срещу американската имиграционна политика. Точно в Деня на независимостта на САЩ.

Окуму която е жител на Ню Йорк и е американска гражданка с конгоански произход, заяви, че била развълнувана от разделянето на семейства на мексикано-американската граница. Покатерила се на Статуята на свободата в знак на протест срещу действията на Агенцията по имиграцията и контрола на границите.

Действията на Окуму предизвикаха мащабен медиен отзвук, след като полицията в на остров Либърти в продължение на няколко часа безуспешно се опитваше да свали жената от паметника.

Съдия Горенщайн поиска да посети монумента и лично да се убеди в „рисковете, които е поела и опасността, която е създала обвиняемата“. Дата за изкачването по паметника обаче все още не е насрочена. Ако съдът потвърди решението на журито Окуму е заплашена от 18-месечна ефективна присъда.

- реклама -