ФБР разследва продажбата на артефакти от Британския музей

ФБР разследва продажбата на това, за което се подозира, че са стотици артефакти от Британския музей на купувачи в Съединените щати. Това съобщава BBC, цитиран от „Труд“.

Според доклада американската правоприлагаща агенция също е улеснила връщането на 268 предмета, за които

базираният в Лондон музей твърди,

че принадлежат на него, които са били продадени на колекционер във Вашингтон.

Миналата година Британският музей обяви, че древни скъпоценни камъни, бижута и други предмети от колекцията му са изчезнали, откраднати или повредени. От 1500 предмета, които се оценяват като откраднати или изчезнали, 626 са открити досега. Още 100 са открити, но все още не са върнати.

По-голямата част от предполагаемите откраднати съкровища не са каталогизирани. И музеят все още работи по доказването, че принадлежат към неговата колекция.

Питър Хигс, куратор на древногръцките колекции в музея и действащ ръководител на отдела за Гърция и Рим,

е обвинен от Британския музей в кражба, повреждане, претопяване и продажба

на древни артефакти. Музеят изчислява, че Хигс е прибрал общо около £100 000. Той отрича обвиненията.

Гърция и Обединеното кралство продължават да водят дебат за скулптурите на Партенона. Атина настоява за връщането на древните артефакти, които са били премахнати от лорд Елгин в началото на 19 век. И в момента се съхраняват в Британския музей.

Гърция твърди, че скулптурите са взети незаконно и принадлежат към оригиналния си контекст, докато Британският музей твърди, че са придобити законно и са част от световното наследство, достъпно за международна публика.

- реклама -