Хилъри Клинтън ФБР разпит

ФБР разпита Хилъри Клинтън заради скандала с мейлите

Кандидатът за президент на демократите Хилъри Клинтън беше разпитана от ФБР във връзка с използването на имейли в ролята й на Държавен секретар. Това обяви говорител на кампанията й. Според него тя се е подложила доброволно на разпита.

Скандалът избухна, когато Държавният департамент разкри, че Клинтън е ползвала неправомерно частен имейл сървър, докато е била Държавен секретар. От това поизтекоха съмнения, че е възможно да е изтекла секретна информация.

Тя отрече да е ползвала такава информация в частни мейли.

ик Мерил от предизборния щб на Хилари Клинтън заяви, че разпитът е продължил 3,5 часа, а самата Клинтън доброволно е отишла на него. Той дори нарече „събеседване“ въпросите на служители от ФБР и отговорите на Клинтън.

Кандидат президентката и предизбония й щаб твърдят, че става дума за банална проверка на случаи от периода 2009 -2013 година. Но „действащи служители и лица в оставка от ФБР и Министерството на правосъдието се опитват да определят дали е било извършено престъпление“, отбеляза по-рано вестник „Вашингтон пост“.

Разпитът на Клинтън показва, че разследването навлиза във финалната фаза и скоро може да се очаква решение дали е било извършено наистина престъпление от Хилъри Клинтън.

По-късно телевизия Фокс нюз съобщи, че Клинтън е споделяла поверителна информация за финансова криза в Гърция.

Споделянето на информацията със странични лица е било от полза за зет й, който оглавява инвестиционен фонд и се е специализирал върху операции по гръцкия дълг. Телевизията се позовава на разсекретената поредна порция служебна преписка на Клинтън по електронната поща. Според имейлите през 2012 година Клинтън като ръководителка на американската дипломация е разбрала по дипломатически канали какво смята да прави Германия с реструктурирането на гръцките дългове и споделила тези данни със Сидни Блументал. Той е консултант на благотворителния фонд “Бил и Хилари Клинтън“.

През същата 2012 година зетят им Марк Мезвински под егидата на своя хедж фонд Eaglevale Partners („Ийгълвейл партнърс“) и в комбина с банката Goldman Sachs („Голдмън сакс“) основал на Каймановите острови мрежа от финансови компании с активи от 325 млн. долара. Тези компании са водили активна игра на фондовата борса, надявайки се на рядко покачване стойността на дълговите задължения на Гърция. С други думи, благодарение на данните на държавния секретар те са могли да изкупуват евтино държавни бонове, а после да ги продават скъпо.

Телевизията обръща внимание, че ръководителката на Държавния департамент е споделила информацията и с мъжа си Бил Клинтън, което също е забранено, макар той да е бил президент на САЩ (1992-2000 г.)

- реклама -