сн. БГНЕС

ФБР подхвана Джо Байдън заради секретните документи

ФБР е претърсило бившия офис на президента Джо Байдън във Вашингтон през миналия ноември.

Това е станало, след като екипът му е уведомил Националния архив, че е открил там класифицирани документи.

Служител от Министерството на правосъдието заяви пред CNN, че не е използвана заповед за претърсване, което е извършено със съгласието на правния екип на Джо Байдън.

Белият дом и юридическият екип на Байдън не са разкрили предварително информацията за претърсването от ФБР през ноември, за разлика от претърсването, извършено от Бюрото по-рано този месец в дома на Байдън в Уилмингтън, щата Делауеър.

Последното разкритие повдига допълнителни въпроси за това доколко прозрачни са били Белият дом и юридическият екип на Байдън по отношение на правителственото разследване за боравенето на президента с класифицирани документи, което в момента се наблюдава от специалния съветник Робърт Хър, пише news.bg.

Според служителя претърсването в Центъра за дипломация и глобална ангажираност „Пен Байдън“ е било част от „оценката“ на ФБР, която Министерството на правосъдието описа в хронологията на събитията, публикувана по-рано този месец.

При предаването на тази хронология по-рано този месец главният прокурор Мерик Гарланд заяви: „На 9 ноември ФБР започна оценка в съответствие със стандартните протоколи, за да разбере дали класифицираната информация е била неправилно обработена в нарушение на федералния закон.“

CBS News първа съобщи новината за претърсването от страна на ФБР.

Близо 13-часовото претърсване на дома на Байдън от страна на ФБР по-рано този месец също е било извършено със съгласието на адвокатите на президента, твърдят запознати с въпроса лица.

По време на това претърсване са намерени „шест предмета, състоящи се от документи с обозначения за класификация и прилежащи материали“.

Тези шест материала са в допълнение към откритите преди това в резиденцията на Байдън в Уилмингтън и тези, намерени в личния му кабинет.

- реклама -