„Фаворитката“ с най-много номинации за БАФТА

12 номинации за наградите БАФТА на Британската академия за кино и телевизия получи историческата комедия „Фаворитката“ на Йоргос Лантимос. Сред тях в категориите за най-добър филм, най-добър британски филм, най-добър режисьор и най-добра актриса.

С по седем номинации следват филмите „Бохемска рапсодия“, „Първият човек“, „Рома“ и „Роди се звезда“. Политическата комедия „Вице“ получи шест номинации, а „Черен в клана“ – пет.

В категорията за най-добър филм освен „Фаворитката“ са номинирани продукциите „Зелената книга“, „Роди се звезда“, „Рома“ и „Черен в клана“.

В режисьорската категория Йоргос Лантимос за „Фаворитката“ ще си оспорва приза със Спайк Лий за „Черен в клана“, Алфонсо Куарон за „Рома“, Брадли Купър за „Роди се звезда“ и Павел Павликовски за „Студена война“.

Оливия Колман, чието превъплъщение в образа на кралица Анна във „Фаворитката“ вече й донесе редица награди, е номинирана в категорията за най-добра актриса заедно с Глен Клоуз за „Съпругата“, Лейди Гага за „Роди се звезда“, Вайола Дейвис за „Вдовици“ и Мелиса Маккарти за „Можете ли да ми простите?“

Носителят на приза за най-добър актьор ще бъде избран измежду Крисчън Бейл за „Вице“, Рами Малек за „Бохемска рапсодия“, Виго Мортенсен за „Зелената книга“, Брадли Купър за „Роди се звезда“ и Стив Куган за „Стан и Оли“.

Носителите на наградите БАФТА ще бъдат обявени на 10 февруари на церемония в „Роял Албърт хол“ в Лондон. Водеща на наградното шоу отново ще бъде Джоана Лъмли, която замени дългогодишния домакин на проявата Стивън Фрай.

- реклама -