Антъни Фаучи, ваксина, АстраЗенека

Фаучи: COVID-19 в САЩ се превръща в „пандемия сред неваксинираните“

САЩ вървят „в грешната посока“ по отношение на пандемията от коронавирус, тъй като инфекциите се увеличават сред неваксинираните.

Това предупреди главният здравен съветник на американския президент Джо Байдън д-р Антъни Фаучи.

Той каза, че вариантът „Делта“ на COVID-19 поражда скока в райони с ниска степен на ваксинация.

Здравните служители обмислят да преразгледат насоките за носене на маски от ваксинирани американци, за да се ограничат случаите.

Разглежда се и въпросът за ускоряване на ваксинацията на уязвими хора.

Ситуацията с коронавируса в САЩ се превръща в „пандемия сред неваксинираните“, каза д-р Фаучи, в интервю за CNN.

САЩ бяха световен лидер по усвояване на ваксини до април, когато процентите на ваксинация започнаха да падат.

Степента на ваксинация е особено ниска в южните щати, където по-малко от половината от жителите са получили първата си доза.

Междувременно ежедневните коронавирусни инфекции отново се увеличават, след като броят им падна през май и юни.

Възобновяването доведе до повече от 34 милиона случая и 610 000 смъртни случая, регистрирани до момента в САЩ.

Тенденцията се дължи отчасти на бързото разпространение на силно трансмисивния вариант „Делта“ на COVID-19.

Най-рязък скок на случаите на COVID-19 се наблюдава в щати с по-ниски нива на ваксинация, като Флорида, Тексас и Мисури.

По-рано тази седмица главният хирург на САЩ Вивек Мърти заяви, че 99, 5% от смъртните случаи от коронавирус са настъпили сред неваксинирани хора.

Местните лидери в райони с ниски нива на ваксинация трябва да направят повече, за да насърчат хората да бъдат ваксинирани, категоричен е Фаучи.

Той сподели, че е „много радостен да чуе“, че републиканските губернатори на Арканзас и Флорида насърчават ваксинацията в своите щати. И двамата лидери в миналото критикуваха съветите на д-р Фаучи.

Като най-добрият национален експерт по инфекциозни болести, д-р Фаучи е бил ключов съветник на президента Байдън и неговия предшественик Доналд Тръмп по време на пандемията.

Д-р Фаучи каза, че е участвал в дискусии за промяна на насоките за носене на маски, издадени от Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

В настоящия случай те твърдят, че хората, които са напълно ваксинирани, могат да „възобновят дейностите, които са извършвали преди пандемията, без да носят маски“.

Д-р Фаучи каза, че местните власти могат да издават свои собствени правила под настоящото ръководство на Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Но той отбеляза, че някои местни органи на властта са възстановили изискванията за носене на маски в помещения и на обществени места, за да ограничат нарастващите инфекции.

В окръг Лос Анджелис сега се изискват маски на закрито както за ваксинирани, така и за неваксинираните хора.


Източник: БГНЕС

- реклама -