Хърватска, пациент, грешка, дезинфектант

Фатална грешка! Пациент на хемодиализа почина след като му инжектираха дезинфектант

Председателката на Управителния съвет на болницата в Чаковец, Северна Хърватия, Соня Тошич Гърлач заяви, че пациент на хемодиализа в тази болница е починал след като погрешно му е бил инжектиран дезинфектант.

Това съобщи информационният сайт Индекс.

Преди това в хърватската общественост циркулираха различни информации за това как се е стигнало до смъртта на 62-годишния пациент по време на рутинна хемодиализа, предаде БТА.

Болницата съобщи първо, че му е инжектирана грешна субстанция, а по-късно управителят на болницата Томислав Новиншчак каза, че медицинско средство е дадено на пациента интравенозно вместо да е приложено локално.

Попитана как е възможна такава грешка, д-р Тошич заяви, че дезинфектанти в болниците обичайно има на количките на медицинските сестри.

Грешка е възможна и за съжаление тя се случи, каза тя.

Д-р Тошич добави, че се води вътрешно разследване, разговаряно е с всички участници в инцидента. Всичко ще се анализира, вътрешна комисия отново ще разговаря с всички, а след това ще дойде и инспекция от министерството, каза д-р Тошич.

Днес в болницата пристигнаха полиция и служители на държавната прокуратура. Взеха и документация, каза лекарката.

Тялото на 62-годишния мъж е откарано в Института по съдебна медицина и криминалистика в Загреб, където ще трябва да се установи от какво точно е починал.

- реклама -